Just nu:
Annons

Nyheter

7 månader sedan Sverige Anders Lundin
Puckellaxen har kommit till Sverige. Här en bild från Ätran. Foto: www.fiskdata.se
Det händer i älvarna när puckellaxen kommer

Puckellaxen har hittat även till de svenska älvarna – och uppmaningen från många experter är att den ska fångas och avlivas fortast möjligt. Vi tipsar här om ett spännande seminarium där puckellaxen står helt i fokus.

Det är norska Miljödirektoratet som bjuder in till seminariet kring puckellaxen, där alla intresserade kan följa informationen och diskussionen live på nätet. Puckellaxen har intagit flera norska älvar, och det kommer bland annat presenteras en rapport om hur den har påverkat de aktuella vattnen.

Datumet är onsdag 15 januari, och tiden mellan 10–11. Här hittar du all information!

Fiskejournalen berättade i höstas om när fiskbiologen Ingemar Näslund filmade puckellax under en fisketur. Missa inte att se videoklippet i artikeln nedan!

https://www.fiskejournalen.se/se-naslunds-filmklipp-pa-fruktade-puckellaxen/

 

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Robert Westin
Torsken är en populär sportfisk. Kommer Havs- och vattenmyndighetens förslag att räcka? Foto: Anders Holm
Ytterligare förslag skall hjälpa torsken

Läget för den svenska torsken är allvarligt och så har det varit under en längre period. Nu har Havs- och vattenmyndigheten kommit med ytterligare förslag om hur torsken skall kunna räddas.

Fiskejournalen har vid flertalet tillfällen rapporterat att statusen för torsken i Östersjön är dålig. Det finns ett undantag i utveckling. Det är för torskbeståndet kring Ålandshav.

Även torskbestånden som finns vid Västkusten är hotade. Havs- och vattenmyndigheten föreslår nu flera olika åtgärder för att hjälpa den svenska torsken på traven.

– Förslagen handlar om att komma till rätta med den mångfald av bakomliggande orsaker, som gör att torsken mår så dåligt. Det handlar både om förslag som kan ge snabba resultat och förslag som kan komma åt underliggande problem så som klimatförändringar och döda havsbottnar, säger statssekreterare Gunvor G Ericson till SVT.

Några av förslagen är skonsammare fiske, åtgärder mot övergödning, minska förekomsten av spöknät och att minska skarv- och sälbeståndet i områden där torsken är svag.

Du kanske även gillar detta