Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige nicander
Christian Mattsson, ägare till sportfiskebutiken Tajtlajn, med en stadig stör fångad i danska Poppelsjön.
Drömfiske på störig agntjuv

Stör är en fisk som få svenska sportfiskare drömt om men sällan fått chansen att fånga. Den är stor, otroligt stark och notoriskt svårkrokad. I Danmark finns den i flera konstgjorda vatten. Vi reste dit över dagen för att se vad vi tidigare gått miste om.

Bara fyrtio minuters bilväg från färjeläget i Helsingör ligger Poppelsjön. En damm som specialanpassats för sportfiske efter stör men som också rymmer guldregnbåge. Tillsammans med ett gäng kompetenta sportfiskare med sportfiskebutiken Tajtlajn i Kållered söder om Göteborg som gemensam nämnare fick jag chansen att testa störfiske för första gången i mitt liv. Vi lärde oss snabbt att de tre arter av stör som finns i Poppelsjön, belugastör, diamantstör och sibirisk stör, är lätta att locka till hugg men svåra att kroka. Sjön håller fiskar på över tjugo kilo men redan en fisk på 10 kilo är en riktigt tuff motståndare. Rätt sätt att fiska stören är med bottenmete med bitar av fet havsfisk som agn. Ett långt haspelspö med känslig topp och rejäl ryggrad är bästa utrustningen.

Guldregnbågen ska enligt uppgift vara en art som härstammar från USA och som odlas flitigt i Danmark. Den fisk fångas med samma metoder som vanlig regnbåge men har en trivseltemperatur som sträcker sig upp till 17 grader. I varmare vatten kan den vara svårtrugad.

Läs mer om Poppelsjön här

Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta