Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige
Foto: Team Scandica
Dubbelhugg gav megagösar

Vännerna David Jonsson och Pontus Bengtsson fick nyligen uppleva ett osannolikt vertikalfiske efter gös. Från var sin båt landade de två enorma fiskar med bara en halv minuts mellanrum. Den mäktiga doublén förevigades genom att Pontus kom över till Davids båt för en gemensam bild.

Sällan har väl två fiskeupplevelser varit så parallella som när David och Pontus drog sina supergösar.

”Det var helt galet!”

Annons

– Det var helt galet! Först säger jag till Pontus att jag ser ett bra eko på lodet – och det gör han också. Sedan hugger min fisk och en halvminut senare har även hans fisk gått på. Det var otroligt häftigt att kämpa med var sin bjässe så nära varandra, hälsar David.

Landningarna gick bra och båda fiskarna var enorma. Davids gös mätte 90 centimeter och vägde 8,5 kilo. Pontus var tre centimeter längre och sju hekto tyngre. Vilken gösdubbel!

Foto: Team Scandica

Betena då? Jodå, båda fiskarna lurades med samma bete – en 8-tums Twin Teez och färgen ”Slime”.

Stort grattis bägge två!

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta