Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Mathias Arnham
Samfish, endast 14 centimer och 26 gram. Ett gäddbete sprunget ur den senaste downsize-trenden.
En "downsizad" gäddmagnet

Downsize-trenden har spridits likt en epidemi över Europa och med den följer många intressanta beten. Ett av dem är Samfish från Jimpa4lures – en nyhet som redan fångat flera stora gäddor.

Betesbyggaren Jimmy Ståhl från Osby och hans framgångsbete Samfish har sedan första gjutningen i april fiskat bra. Succén kom tidigt och sen har fångsrapporterna rullat in i med jämna mellanrum.
– Den 5 maj, bara tio dagar efter första gjutningen lyckades testfiskaren Mikael Ekstrand landa första 10-kilosgäddan på betet, berättar Jimmy.
Samfish är ett av de många beten som följts av den senaste downsize-trenden, vilket betyder att man helt enkelt går från stort till litet. Ett mindre bete kan vissa gånger vara tricket när gäddan är svårtrugad. Dessutom finns det enligt Jimmy ytterligare fördelar med ett mindre bete:

– Mindre beten fiskar mycket bra bland stubbvass och växtlighet där trekrokar kan ställa till problem. En Samfish tacklad med endast enkelkrok kan med fördel fiskas i tät vegetation utan fastna.

En Samfish tacklad med endast enkelkrok kan med fördel fiskas i tät vegetation utan fastna.

Samfish är 14 centimeter långt och väger 26 gram. Den smala paddelstjärten ger en ettrig gång med mycket vibrationer och kan med fördel fiskas studsandes fram över bottnen, Jimmy förklarar:
– Samfish går alldeles utmärkt att bara veva in men det briljerar när man fiskar det likt en abborrjigg över bottnen. För att få en ännu mer intensiv gång på betet så placerar jag ingångshålet strax under munnen – tyngdpunkten förflyttas och betet fastnar inte lika lätt i botten.
Betet har hittills fångat en hel serie gäddor över metern däribland en riktigt fin fisk på hela 11,35 kilo. Kolla in Jimmy Ståhls beten på hans Instagramsida – Jimp4lures.

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Robert Westin
Markägaren Peter Gerdtsson kör fram natursingel med sin Lamborghinitraktor till en av de nya lekbottnarna i Ståstorpsån. Foto: Ebbe Berglund
Ståstorpsån restaureras

En av de så kallade Trelleborgsåarna, Ståstorpsån, ska restaureras på initiativ av markägarna i ett nystartat vattenvårdsprojekt. Enligt Sportfiskarna är planen att hela vattendraget ska återställas.

Ståstorpsån utgör tillsammans med de övriga vattendragen kring Trelleborg grundbulten för ett av landets bästa kustfisken efter havsöring. Vattendragen är mycket produktiva men samtidigt hårt påverkade av olika former av markanvändning. Nu skall dom återställas.

Hela vattendraget ska återställas genom bland annat anläggande av svämzoner och våtmarker. I projektet skall också lek- och uppväxtområden för fisk återställas.

Först ska en visningssträcka iordningställas. Detta görs för att ge en bild av hur vattendraget kommer att se ut när restaureringen är klar.

Sportfiskarna är nu i full färd med att, tillsammans med markägaren, anlägga lekbottnar och uppväxtmiljöer för främst havsöring. Sammanlagt kommer mellan 50 och 100 ton sten och lekgrus att läggas ut. Det kommer även att läggas ut död ved och i höst kommer plantering av al och andra trädslag att göras.

Du kanske även gillar detta