Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige
Bronsmedaljören Vicktor Hallensjö med en av sina monstermörtar.
Ett halvår efter doppet fick Vicktor sin monstermört

Vicktor Hallensjö från Linköping är mannen som ser till att det gungar till ordentligt i Storfiskregistret just nu. Hans enorma mört på 1620 gram är inget annat än helt makalös.

Vicktor Hallensjö är en meriterad artjägare och brukar skämma bort oss med bilder på stora fiskar, inte minst abborrar. Nu har han även slagit till med en mört, som bara är något hekto från det svenska sportfiskerekordet (1,726 kilo av Bo Bergdahl i Jokkmokk). Vicktors mört på 1620 gram och 46 centimeter är exempelvis den största som anmälts till Svenska Specimentävlingen på 10 år.

– Helt sjuk. Ett riktigt monster, konstaterar Vicktor när Fiskejournalen ringer för att gratulera.

Annons

Bakom fångsten ligger det en riktigt solskenshistoria, och en blöt sådan. Vicktor fiskade nämligen i samma sjö under hösten, och tappade en riktigt bjässe strax innan landning.

– Jag hoppade i vattnet och dök efter, men den kom undan. Det där har plågat mig hela vintern, och jag planerade att ta revansch nu under våren, berättar han.

Och revansch blev det. Först var faktiskt hans fiskekamrat Alexander Björk i den aktuella sjön och fick en megamört på 1560 gram, och några dagar senare fick Vicktor äntligen lyfta upp sin egen troféfisk på 1620 gram.

– Jag fick den på maggot. Det var dock en ganska odramatisk fight, eftersom jag använde karputrustning. Den såg ut som en stor sarv när den kom in, berättar Vicktor.

Men vägningen blev desto mer dramatisk, och glädjen vart förstås total när han insåg vilken drömfisk som han hade i handen. Titta på bilden igen och njut av praktfisken!

Missa inte tipsen för havsöring:

Kärkis tre bästa tips för Stockholms skärgård

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxenburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta