Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Ett offer för den stränga vintern. Foto: Atlantic White Shark Conservancy
Extremkyla i USA - hajar fryser ihjäl

På den nordamerikanska östkusten har det nyligen hittats ihjälfrusna rävhajar på ständerna. Orsaken uppges vara den extrema kyla som råder i landet.

I Nordamerika har året inletts med flera köldrekord och det är inte bara människor som drabbas av de låga temperaturerna. Längs de istäckta sandstränderna vid Cape Cod utanför Boston har fyra stora rävhajar nyligen hittats.
Enligt organisationen Atlantic White Shark Conservancy, som hittade hajarna, är dödsorsaken sannolikt köldchock.

Foto: Atlantic White Shark Conservancy

Foto: Atlantic White Shark Conservancy

Foto: Atlantic White Shark Conservancy

Greg Skomal, marinbiolog på Massachusetts Division of Marine Fisheries, säger till New York Times att hajarna troligtvis var på väg mot sydligare vatten och inte hann fly undan den plötsliga kylan.
– Om det är riktigt kallt så fryser deras gälar ihop. Hajarnas gälfilament är mycket känsliga och det tar inte lång tid innan hajarna dör, berättar han för tidningen.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Robert Westin
Stören är mycket ovanlig i svenska vatten. Foto: Lena Palm.
Sensationellt fynd av rysk stör

Den 24 juni gjorde Lena Palm och Tomas Torvaldsson en märklig upptäckt när de vittjade sina flundragarn. Fyndet gjordes på sex-åtta meters djup i Sandvik, strax utanför Tärnö i Karlshamn.

I nätet fanns en ovanlig fisk som de bedömde som en stör. Den var cirka 50 centimeter lång och vägde uppskattningsvis 1,5–2 kilo. Efter bild- och videogranskning så kunde forskaren Jörn Gessner konstateras att det var en rysk stör, Acipenser gueldenstaedtii, rapporterar P4 Blekinge.

Den ryska stören är ovanlig i svenska vatten. Den har endast observerats ett fåtal gånger i Västerhavet samt längst efter de södra kusterna. Arten har sin naturliga utbredning i Kaspiska- och Svarta havet inklusive dom tillrinnande floderna.

– Rysk stör är en extremt sällsynt gäst i svenskt vatten med endast ett fåtal tidigare fynd, säger Markus Forslund, avdelningschef på Natur & Klimat på Länsstyrelsen Blekinge.

Den ryska stören uppträder dock ibland i andra europeiska vattendrag, oftast på grund av rymning eller avsiktlig utplantering.

Stören som Lena och Tomas fångade släpptes tillbaka i vattnet igen, så den kunde simmade vidare på nya äventyr.

Du kanske även gillar detta