Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige
Film om Råneälvens lax och förvaltning

Har du en kvart till övers och vill bli lite bättre humör? I så fall kan vi varmt rekommendera att du kikar på Johan Granstrands nysläppta film om Råneälven. Filmen ger en beskrivning av hur modiga människor hindrade att älven byggdes ut på 1970-talet – och hur det har lett till att sportfiskare idag kan njuta av ett laxvatten i toppklass.

Filmen ”Spelet om Råneälven – laxfiske i Råneälven och en laxförvaltning för framtiden” skildrar hur det kan gå när ett norrländskt vatten får rinna ostört. Mängder av fiskar trivs i älven och när den första kameran installerades steg omkring 4000 laxar upp i systemet. Det ger förstås fina förutsättningar för en utvecklad fisketurism, och i filmen får vi träffa Schweiziska Doris Formento kämpa med sitt livs första lax.

Även författaren, flugfiskeprofilen och miljökämpen Gunnar Westrin medverkar. Han var själv med när det begav sig och berättar om en paddlingstur med politikern Bengt Westerberg, som efter en timme insåg att älven måste räddas.

Annons

”Det är viktigt för sportfiskegäster att känna till historien om utbyggnadsplanerna”

– Johan Granstrands film om Råneälven är både en tidsdokumentär och nutidshistoria. Dåtid, nutid och framtid är vad som gäller. Det är viktigt för sportfiskegäster att känna till historien om utbyggnadsplanerna, hur nära det var en gång i tiden och hur viktigt det är att bygga upp en så stark sportfiskestruktur som möjligt, att visa på en ambition att Råneälven verkligen kan ge något riktigt stort tillbaka, oavsett om det gäller sportfiske eller en mer allmän naturturism, säger Gunnar Westrin.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxenburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta