Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Maria Ålander
Patagonia värnar om Jordens klimat. Foto: NASA/GSFC
Fisket i Arktis regleras

Nu har dem fem arktiska staterna förbjudit fiske i Arktis och erkänt området som särskilt sårbart.
Avtalet innebär att de fem arktiska staterna, Norge, Danmark, Kanada, Ryssland och USA förbjuder fiskare från deras länder att fiska i de internationella delarna av Arktis. I avtalet som skrevs under ingår också ett beslut om att gemensamt vidta olika åtgärder för att bekämpa allt oreglerat fiske i området.

Arktis är sårbart och påverkas starkt av klimatförändringar.

När isen smälter på grund av klimatförändringarna, blir nya delar av Arktis farbara med båt, och olika fiskeflottor ger sig dit för att profitera på de hittills ofiskade bestånden.
– Nu gäller det att även andra fiskeflottor än de fem som tecknat avtalet, går med på att inte skicka sina fiskeflottor med stora bottentrålar upp i de här sårbara områdena, säger Therese Jacobson, arktisexpert på Greenpeace.
Vill du lyssna på Sveriges Radios inslag om fisket i Arktis, kan du göra det här.

Bilden är tagen av NASA Goddard Space Flight Center. Om du vill se hur isen breder us sig och krymper under ett år i Arktis, klicka här. 

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Robert Westin
Stören är mycket ovanlig i svenska vatten. Foto: Lena Palm.
Sensationellt fynd av rysk stör

Den 24 juni gjorde Lena Palm och Tomas Torvaldsson en märklig upptäckt när de vittjade sina flundragarn. Fyndet gjordes på sex-åtta meters djup i Sandvik, strax utanför Tärnö i Karlshamn.

I nätet fanns en ovanlig fisk som de bedömde som en stör. Den var cirka 50 centimeter lång och vägde uppskattningsvis 1,5–2 kilo. Efter bild- och videogranskning så kunde forskaren Jörn Gessner konstateras att det var en rysk stör, Acipenser gueldenstaedtii, rapporterar P4 Blekinge.

Den ryska stören är ovanlig i svenska vatten. Den har endast observerats ett fåtal gånger i Västerhavet samt längst efter de södra kusterna. Arten har sin naturliga utbredning i Kaspiska- och Svarta havet inklusive dom tillrinnande floderna.

– Rysk stör är en extremt sällsynt gäst i svenskt vatten med endast ett fåtal tidigare fynd, säger Markus Forslund, avdelningschef på Natur & Klimat på Länsstyrelsen Blekinge.

Den ryska stören uppträder dock ibland i andra europeiska vattendrag, oftast på grund av rymning eller avsiktlig utplantering.

Stören som Lena och Tomas fångade släpptes tillbaka i vattnet igen, så den kunde simmade vidare på nya äventyr.

Du kanske även gillar detta