Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Fiskeriverket satsar på fiskeområden

Halland, Blekinge, Södermanland och Tornedalen är kandidater till att få bilda fiskeområden. Godkänns områdenas strategier för fiskeområdena kan de få upp till 16 miljoner kronor i EU-stöd.
Totalt sökte tolv län om att få bilda fiskeområden. Fyra är utvalda och den gemensamma nämnaren för de fyra som utsetts till kandidater är att man vill satsa på att utveckla fisketurismen. Tanken är att lokala nätverk ska få inflytande över hur EU-pengarna används och att nätverk där många intressegrupper är representerade ska medverka.
Tanken är mycket god och om man har Projekt 8-fjordar i södra Bohuslän som en förebild skulle det kunna bli riktigt bra. Lite förvånad blir man dock när man läser att Halland vill satsa på havskräftor, tångförädling och sälsafari. Ordet fisketurism har nog inte riktigt samma innebörd för oss sportfiskare.
För mer info se: http://www.fiskeriverket.se/.
Anders Nicander

Gäddfisket är redan en stor turistattraktion i Blekinge. Nu ska det få utvecklas ytterligare.

Gäddfisket är redan en stor turistattraktion i Blekinge. Nu ska det få utvecklas ytterligare.

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Robert Westin
Marcus Frallan Fransson med årsbästa. Foto: Privat.
Frallan drar till med ett årsbästa

Vertikalfiskaren Marcus Frallan Fransson är en notorisk gösfiskare. Att han har dragit sex gösar som vägt mer än 10 kilogram vittnar om det. Nu har han gjort det igen.

Marcus Fransson från Rydaholm är en gösfiskare av rang. Har startade tidigt med vertikalfisket och är en av dom som har utvecklat det pelagiska vertikalfisket efter gös. Hans personbästa vittnar om det, den gösen drog vågen till otroliga 11 160 gram.

För cirka en månad sedan styrde han bilen mot en sjö som han brukar fiska 4 till 5 gånger per år. Båten var så klart med. Två timmar senare anlände han sjön. Marcus noterade att vädret var optimalt för gösfiske, ett par sekunder vind med växlande molnighet.

– Vi har massor med gössjöar där jag bor. Vissa levererar mer- och bättre än andra. Just denna sjö brukar jag fiska 4 till 5 gånger per säsong, säger Frallan till Fiskejournalen.

Enligt Marcus så har sjön som han fiskade i bra förutsättningar för att leverera stor fisk. Vattnet är grumligt och den har rikligt med betesfisk. Sjön håller dessutom en bra blandning mellan olika predatorer.

Han startade sitt fiske tidigt, redan vid 02:30 på natten.

– Jag fick några vettiga fiskar innan denna högg. Vid sextiden på morgonen ringde min fiskekompis för att fråga hur det gick. Mitt under samtalet klev en kraftig fisk på, säger Marcus Fransson till Fiskejournalen.

Kompisen fick vara med live i telefonen medan Marcus rutinerat drillade in fisken, som han först trodde var en gädda. Men när den kom upp till ytan och vände så såg han direkt att det var en fin gös.

– Den är stor, säger Marcus till kompisen i telefonen.

– Är det en sjua?

– Nej, det är lätt en tia, svara Marcus.

Efter snabb hantering och fotografering fick den magnifika gösen gå tillbaka.

Den praktfulla fisken mätte 101 cm och pressade vågen till hela 10,58 kilo. Detta var Marcus Frallan Franssons sjätte gös som låg över den magiska tiokilos gränsen.

Du kanske även gillar detta