Från början var alla mutliplikatorrullar, eller ”multirullar”, runda. Idag blir de mer tillplattade lågprofilrullarna vanligare.
De finns idag för alla sorters fiske, från lätt spinnfiske efter exempelvis abborre till tungt och krävande fiske efter gädda, eller snabbsimmande saltvattensarter. För vissa fiskemetoder är dessa rullars lägre profil och greppvänliga design extra populär – som vid vertikalfiske och traditionellt spinnfiske där man vill hålla rullen i ett fast grepp. Vi har lågprofilrullar för alla segment och i skiftande prisklasser. Fråga gärna oss om råd!
Här har vi delat in produkterna efter vilken fisk du vill få på kroken. Vi har utgått från vad tillverkarna uppgett, men även av erfarenhet vad som brukar funka. Listan kan nästan göras hur lång som helst och mycket fungerar till fler arter än vad vi har uppgett, så var inte rädd att prova dig fram.
Storlek på rulle
Här anges vilken storleksklass rullen har. Storleken anges olika beroende på typ av rulle och du kan läsa mer om hur de klassas under Vanliga frågor och svar på respektive rulles kategori.
Vevhand
Detta visar vilken sida av rullen som veven sitter på.
Avser hur många kilo som rullen klarar av att bromsa. Ju fler kilo rullen klarar av att bromsa desto kraftfullare slirbroms. Många haspelrullar har en en bromsstyrka upp till 5 kilo och det krävs inte mer för att fiska med vanliga beten (runt 10-30 gram) och drilla våra vanligaste insjöfiskar. Kastar man däremot riktigt tunga beten, som man gör vid det tyngre gäddfisket så vill man att rullen ska klara minst 10 kilo bromsstyrka. Havsfiskaren och extremfiskaren som jagar de allra största arterna kräver en riktigt kraftig broms som tål alla påfrestningar som fisket medför. En superstark linbroms med över 20 kilo bromspåverkan är inga ovanligheter i den här genren.