Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige
Roboten SoFi har en bakkropp av silikon, vilket ger den en naturtrogen gång. Bild: MITCSAIL
Fiskrobot ska undersöka havet

Forskare har utvecklat en liten undervattensrobot som rör sig och ser ut som en fisk. Tanken är att den i framtiden ska kunna studera det marina livet utan att väcka uppståndelse och störa miljön.

Att filma och fota fiskar och andra snabbsimmande djur kan vara svårt. De undervattensfarkoster som finns är ofta stora och klumpiga, vilket kan göra djuren vaksamma och värsta fall rädda.
Men den lilla fiskroboten SoFi, som har en mjuk och följsam bakkropp av silikon, kan förhoppningsvis leda till helt nya möjligheter att dokumentera havets spännande liv. Genom robotens fisklika gång och utseende har testdykningar visat att den inte väcker samma uppståndelse som tidigare modeller. Dessutom kan den själv undvika kollisioner och enkelt ta sig in under koraller och håligheter. Dykare kan styra SoFi med hjälp av en kontroll som har en räckvidd på omkring 20 meter. Robotens flytförmåga styrs av ett snillrikt system som påminner om fiskarnas simblåsor.

Den nuvarande prototypen är endast försedd med en kamera, men forskarna från MIT, hoppas att modellen snart ska fungera som ett mindre forskningsfartyg.

Läs mer om SoFi här.

Läs en vetenskapliga publikation om projektet här

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
50 minuter sedan Sverige
Nöjda arrangörer i Chubby Chicks: Emelie Westlin, Martina Sjöstedt och Isabelle Hållkvist Eriksson. Foto: Privat
Chubby Pike Challenge – en fullbokad succé

Snacka om succé. Ett gäng fiskefrälsta kvinnor undrande om det skulle finnas tillräckligt intresse för att arrangera en gäddfisketävling för bara kvinnor – och svaret blev ett rungande ja!

Temperaturen inför Chubby Pike Challenge 27 juni har höjts ordentligt. Det som startade som ett försiktigt initiativ har fått större genomslag än arrangörerna någonsin vågat hoppats på. Det var Isabelle Hållkvist Eriksson och Martina Sjöstedt som ville tävla mot några andra tjejer och lade ut en förfrågan på Facebook. När intresset visade sig vara stort så skapade de en grupp på Facebook, och därifrån fortsatte det att växa.

– Olika betesbyggare började höra av sig och ville gärna sponsra med beten till vår från början interna tävling. När detta började så bestämde vi oss för att köra på ordentligt. Jag tog kontakt med Leif Collin på cwc för att kolla om de kunde hjälpa till med måttdekaler, vilket de självklart ville göra. De beställde 25 stycken, vilket vi tyckte var lite väl många till en början. Våra förväntningar var väldigt låga, men när större aktörer fick nys om detta och hörde av sig till oss och ville vara sponsorer så började vi inse att detta är något vi ska göra något ordentligt av, berättar Isabelle Hållkvist Eriksson.

Redan en månad innan tävlingen var alla 25 platser är tagna, och de har tvingats tack nej till lag som vill vara med. Förutom Isabelle Hållkvist Eriksson och Martina Sjöstedt består Chubby Chicks av Emelie Westlin, och de har sannerligen anledning att vara nöjda med sitt initiativ.

– Vi är överväldigade över hur många som visat intresse, både deltagare och sponsorer! Nu har vi en framtidsvision om att göra detta till en årlig tävling och även kanske klämma in någon mer fisketävling för tjejer, säger Isabelle Hållkvist Eriksson.

Här kan du följa Chubby Pike Challenge 2020!

Du kanske även gillar detta