Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Fiskejournalen
Harrens framtid i Ljusnan ser ljusare ut, efter beskedet om miljonstödet.
Fler rovdjur – färre harrar i Danmark

Det är med stor sannolikhet den ökande mängden rovdjur som ligger bakom minskningen av harr och öring i danska åar. Till den slutsatsen har DTU Aqua kommit efter att ha undersökt fyra åar på Jylland.

DTU Aqua som svarar för kontroll och tillsyn av danska vatten och fiskbestånd har under fyra år följt utvecklingen i fyra vattendrag. De undersökta vattnen var i fint tillstånd, med god vattenkvalitet och bra habitat. De fångade fiskarna var friska och mådde bra och det förekom nästan inget sportfiske på de undersökta sträckorna.
Trots detta var den ont om vuxna fiskar, både harr och öring. Detta måste bero på predation av rovdjur menar DTU Aqua och pekar speciellt ut de ökande bestånden av skarv, utter och mink.
Inte så kul för danskt sportfiske som annars har förmånen av ett riktigt bra harrfiske i många mindre vattendrag.

Svenne Andersson

Relaterad nyhet från din region
1 dag sedan Sverige Anders Holm
Tjejmetet är en tradition i Göteborg sedan 1997. Foto: Getty Images
Dags för Tjejmetet 2020

På söndag, den 16 augusti, är det dags för Tjejmetet i Vallgraven, i Göteborg. På grund av den pågående pandemin begränsas deltagarantalet till 50 personer.

Tävlingen pågår vid Fiskekyrka mellan klockan 11-13, och anmälan kan göras på plats från klockan 09:30. I tävlingen får endast kvinnor delta, och det finns två tävlingsklasser – senior och junior. Utöver den individuella tävlingen finns även möjlighet att delta i lagtävling (minst 2 och max 4 personer).

På grund av den pågående pandemin begränsas deltagarantalet till 50 personer, enligt Tjejmetets facebooksida: ”Obs endast de första 50 deltagarna får var med, pga regeringens beslut om folksamlingar om max 50 personer!”

Majorna Sportfiskeklubb har arrangerat Tjejmetet sedan 1997.

Klicka här för mer information om Tjejmetet 2020.

Du kanske även gillar detta