Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Mathias Arnham
Förhoppningsvis har fler länder börjat lyssna på forskarnas råd om uttag av fisk. Foto: Erling Svensen, WWF
Framgång för fisken i EU

I går, 28 april, röstade EU-parlamentet om en ny förvaltningsplan för fisket av torsk, strömming och skarpsill i Östersjön. Det blev en framgång för fisken.
En majoritet av EU-parlamentets ledamöter vill att fångsterna ska hållas på sådana nivåer att fiskbestånden kan växa till sig. Alltså att kvoterna ska hållas lägre än värdet för ”Maximum Sustainable Yield” (maximal hållbar avkastning), så att man kan vara säker på att fiskbestånden kan växa sig större.
Nu blir det förhandlingar mellan parlamentet och ministerrådet och EU-kommissionen. Både kommissionen och medlemsländerna har föreslagit att kvoterna ska kunna överstiga MSY – vilket innebär överfiske som riskerar att bestånden minskar.

– Det är en tydlig signal att parlamentet ställer sig bakom ambitionen att gå i linje med den nya fiskereformen och fiska mindre under en tidsperiod för att bestånden ska återhämta sig.

Linnéa Engström (MP) är vice ordförande i fiskeriutskottet och en av dem som drivit på för att parlamentet ska anta en mer miljövänlig linje.

– Det är en tydlig signal att parlamentet ställer sig bakom ambitionen att gå i linje med den nya fiskereformen och fiska mindre under en tidsperiod för att bestånden ska återhämta sig.
Om förslaget håller hela vägen till minsterrådet och EU-kommissionen återstår nu att se.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Robert Westin
3 tjuvfiskare togs på bar gärning i Välijokk. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten.
Tre personer polisanmälda för tjuvfiske i Välijokk

Tre personer har polisanmälts för olagligt fiske på ett kvoterat fiskevatten i Kirunafjällen. De har nu polisanmälts och fiskeredskapen är beslagtagna.

I flera av de mest attraktiva fjällvattnen upplåter länsstyrelsen fisket genom ett kvoteringssystem där antalet fiskedygn är begränsat. För att få fiska måste man ansöka om tillstånd. Fiskedygnen fördelas genom lottning under maj månad.

– Anledningen till att vi kvoterar fisket är att vi vill bevara kvaliteten på fisket och den upplevelse det innebär att besöka vattnet, säger Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen.

Ett av de mer populära kvoterade vattnen är Välijokk i Kiruna kommun. Här fördelas relativt få fiskedygn och ungefär var tionde ansökan beviljas. Eftersom de kvoterade vattnen är populära och ofta känsliga för överfiske och slitage så prioriteras de i länsstyrelsens fisketillsyn.

Tre personer påträffades fiskande utan tillstånd. Dom är nu polisanmälda och all fiskeutrustning är beslagtagna.

Du kanske även gillar detta