Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Mathias Arnham
Förhoppningsvis har fler länder börjat lyssna på forskarnas råd om uttag av fisk. Foto: Erling Svensen, WWF
Framgång för fisken i EU

I går, 28 april, röstade EU-parlamentet om en ny förvaltningsplan för fisket av torsk, strömming och skarpsill i Östersjön. Det blev en framgång för fisken.
En majoritet av EU-parlamentets ledamöter vill att fångsterna ska hållas på sådana nivåer att fiskbestånden kan växa till sig. Alltså att kvoterna ska hållas lägre än värdet för ”Maximum Sustainable Yield” (maximal hållbar avkastning), så att man kan vara säker på att fiskbestånden kan växa sig större.
Nu blir det förhandlingar mellan parlamentet och ministerrådet och EU-kommissionen. Både kommissionen och medlemsländerna har föreslagit att kvoterna ska kunna överstiga MSY – vilket innebär överfiske som riskerar att bestånden minskar.

– Det är en tydlig signal att parlamentet ställer sig bakom ambitionen att gå i linje med den nya fiskereformen och fiska mindre under en tidsperiod för att bestånden ska återhämta sig.

Linnéa Engström (MP) är vice ordförande i fiskeriutskottet och en av dem som drivit på för att parlamentet ska anta en mer miljövänlig linje.

– Det är en tydlig signal att parlamentet ställer sig bakom ambitionen att gå i linje med den nya fiskereformen och fiska mindre under en tidsperiod för att bestånden ska återhämta sig.
Om förslaget håller hela vägen till minsterrådet och EU-kommissionen återstår nu att se.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Robert Westin
Är du sugen på sej? Från den 15 juli får vissa svenskar åka till Norge för fiskesemester. Foto: Robert Westin.
Norge öppnar försiktigt upp gränsen för turister

Från den 15 juli gäller nya inreseregler till Norge. Många svenska lax- och havsfiskare har väntat med spänning på vad detta kommer att innebära. Fiskejournalen har svaret.

Fram till den 15 juli har det varit svårt att passera den norska gränsen. Få anledningar har gett grönt ljus för att passera gränsen. Två exempel har varit om man jobbar- eller om man äger hus i Norge.

För att minska risken för smittspridning av covid-19 så har Norge valt att stoppa alla turister, till många svenska sportfiskares förtret.

Nu har den norska regeringen meddelat att man försiktigt kommer att öppna upp gränsen från den 15 juli. Även för turister.

På grund av smittspridningen i Sverige så har man bedömt att svenska som bor i Blekinge, Kronoberg och i Skåne är välkomna utan att behöva sitta i karantän.

Den norska regeringen påpekar att dom håller koll på läget och om smittspridningen skulle öka i något av dessa län så kan nya regler införas.

Här kan du läsa om vilka regler som gäller för människor som vill turista i Norge.

Du kanske även gillar detta