Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Gädda i elfte timmen

Jesper Drugge kvalade in till Grand Slam Cup – och vann en Bandit Tail.

På väg till hem efter en lång fisketur stannade Jesper Drugge båten utanför ett näckrosbälte. Några kast senare fick han gäddan som nu blir inträdesbiljetten till Grand Slam Cup.
– När min Busterjerk landade en meter utanför näckrosorna gjorde jag tre snabba jerks och sedan böjdes spöet, säger Jesper.
Fem minuter senare återsattes gäddan på 8,1 kilo och fick simma tillbaks under näckrosorna i sjön Takasenjärvi, Norrbotten. Jesper kan inte bara glädjas åt att ha klarat kvalvikten för gädda. Vi belönar honom även med bonuspriset, en Bandit Tail från CWC, för ungdomlig entusiasm.
Läs mer om Grand Slam Cup här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Robert Westin
Stören är mycket ovanlig i svenska vatten. Foto: Lena Palm.
Sensationellt fynd av rysk stör

Den 24 juni gjorde Lena Palm och Tomas Torvaldsson en märklig upptäckt när de vittjade sina flundragarn. Fyndet gjordes på sex-åtta meters djup i Sandvik, strax utanför Tärnö i Karlshamn.

I nätet fanns en ovanlig fisk som de bedömde som en stör. Den var cirka 50 centimeter lång och vägde uppskattningsvis 1,5–2 kilo. Efter bild- och videogranskning så kunde forskaren Jörn Gessner konstateras att det var en rysk stör, Acipenser gueldenstaedtii, rapporterar P4 Blekinge.

Den ryska stören är ovanlig i svenska vatten. Den har endast observerats ett fåtal gånger i Västerhavet samt längst efter de södra kusterna. Arten har sin naturliga utbredning i Kaspiska- och Svarta havet inklusive dom tillrinnande floderna.

– Rysk stör är en extremt sällsynt gäst i svenskt vatten med endast ett fåtal tidigare fynd, säger Markus Forslund, avdelningschef på Natur & Klimat på Länsstyrelsen Blekinge.

Den ryska stören uppträder dock ibland i andra europeiska vattendrag, oftast på grund av rymning eller avsiktlig utplantering.

Stören som Lena och Tomas fångade släpptes tillbaka i vattnet igen, så den kunde simmade vidare på nya äventyr.

Du kanske även gillar detta