Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige
Gädda på Fiskekryssningen

Det lurar många faror för ett litet gäddyngel.


Det lurar många faror för ett litet gäddyngel.

Gäddan är en av våra mest populära sportfiskar och ofta tar vi den för given. Men utdikning, vandringshinder, övergödning och fisketryck påverkar även denna rovfisk.
På svenska östkusten har till och med situationen blivit så allvarlig att man på vissa platser tydligt märker en minskning av gädda. Experterna Tobias Fränstam och Olof Engstedt från Sportfiskarna har studerat både orsakerna bakom gäddans tillbakagång och hur man kan göra för att återställa bestånden.
På Fiskekryssningen, som är arrangeras av Fiskejournalen i samarbete med Sportfiskarna 8-9 november, kommer denna fråga att belysas när Sportfiskarna inleder lördagen på båtens Stora Scen. Där finns Tobias Fränstam och Olof Engstedt på plats för att berätta om de gäddfabriker som håller på att växa fram.
Det händer även fler saker ombord i gäddans tecken. Jonas Nordigårds kommer att berätta om extremt gäddfiske i fjällen, skärgårdsguiden Jean Jältsten kommer också han in på gädda och Martin Stålhammar, som nyligen doktorerat i ”catch & release” som förvaltningsmetod, kommer att hålla seminarium.
Mer om kryssningen

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige
I området kring Stavreströmmen lufsar det en björn just nu.
Varning för björn vid känd fiskesträcka

Gimån i Jämtland är en av landets mest populära fiskeälvar. Just nu är det inte bara ivriga flugfiskare som patrullerar längs stranden, utan även en björn.

Det är Övre Gimåns Fiskevårdsområde som skickar ut en varning till både fiskare och andra besökare i området. Det har nämligen påträffats färsk björnspillning efter den gula sträckan i Gimån nedströms Gimårasten, och björnen har även varit uppe vid sjönacken på den västra sidan.

”Var försiktig. För att minska risken för dig/er så lämna absolut ingen mat framme vid vindskydden eller på annat sätt så att björnen får vittring på det. Rapportera till oss om du ser något”, hälsar Övre Gimåns Fiskevårdsområde.

Tillsynsperson den här helgen är Hans Nordin och han nås på 070-380 48 75. Nästa vecka är det Staffan Nilsson som har fisketillsynen, 070–1303844.

Du kanske även gillar detta