Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Mathias Arnham
Gädda på Fiskekryssningen

Det lurar många faror för ett litet gäddyngel.


Det lurar många faror för ett litet gäddyngel.

Gäddan är en av våra mest populära sportfiskar och ofta tar vi den för given. Men utdikning, vandringshinder, övergödning och fisketryck påverkar även denna rovfisk.
På svenska östkusten har till och med situationen blivit så allvarlig att man på vissa platser tydligt märker en minskning av gädda. Experterna Tobias Fränstam och Olof Engstedt från Sportfiskarna har studerat både orsakerna bakom gäddans tillbakagång och hur man kan göra för att återställa bestånden.
På Fiskekryssningen, som är arrangeras av Fiskejournalen i samarbete med Sportfiskarna 8-9 november, kommer denna fråga att belysas när Sportfiskarna inleder lördagen på båtens Stora Scen. Där finns Tobias Fränstam och Olof Engstedt på plats för att berätta om de gäddfabriker som håller på att växa fram.
Det händer även fler saker ombord i gäddans tecken. Jonas Nordigårds kommer att berätta om extremt gäddfiske i fjällen, skärgårdsguiden Jean Jältsten kommer också han in på gädda och Martin Stålhammar, som nyligen doktorerat i ”catch & release” som förvaltningsmetod, kommer att hålla seminarium.
Mer om kryssningen

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
2 dagar sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta