Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige
Gäddexperten: Så tar du höstgäddan

Sean Witt från Holland är en välkänd gäddprofil i både sitt hemland och i Sverige. För honom är hösten en högsäsong i jakten på de riktigt stora gäddorna. Årets fiske har varit fantastiskt och här bjuder han på några av sina hetaste tips!

I Holland är det tidiga vårfisket efter gädda förbjudet och säsongen inleds först den sista helgen i maj. Därigenom får gäddorna leka i fred, och kanske är det en bidragande orsak till det fantastiska fiske som därefter väntar.
Om målet är grov gädda erbjuder höstfisket stora möjligheter att lyckas. Men tiden mellan nappen kan vara lång och framgång är ingen garanti.

Annons
En som kan det holländska höstfisket bättre än de flesta är Sean Witt. Genom mångårig guidning och eget fiske i både Holland och Sverige har han lärt sig hur man får fart på gäddorna när temperaturen faller.
Fisket i Holland bedriver han och vännerna i White Label Fishing i många olika sjöar och helst där vattnet är riktigt klart. Hans val av fiskeplats skiljer sig från många andras, då närvaron av betesfisk inte är avgörande. Istället är bottnens struktur av största intresse.

”Betesfisk kan röra sig men det gör inte botten!”

– Betesfisk kan röra sig men det gör inte botten! Vi letar efter särskilda strukturer och fiskar av dessa oavsett om vi ser fisk eller inte. Bäst under hösten är varierande klippbotten med djupbranter på mellan 4-7 meter. Även gamla sjögräsbottnar kan vara intressanta. Hittar vi den typen av botten är chansen stor att vi får grova gäddor, berättar Sean.

Teknikerna kan variera mellan trolling och spinn och betena är allt som oftast riktigt stora.

”Visst, betet väger 420 gram, men med rätt utrustning så går det!”

– Vi fiskar med många olika swimbaits från både Savage Gear och Lucky Lures. Oavsett bete fiskar vi stora storlekar och alltid i den översta vattenkolumnen. Vid spinnfiske kör vi även med traditionella gummibeten, typ Savage Gear River Roach, men även den 32 centimeter långa 3D Roach. Visst, betet väger 420 gram, men med rätt utrustning så går det! Däremot kanske man ska undvika att fiska en hel dag med ett sådant bete eftersom det sliter en del på kroppen, säger han med ett skratt.

[allergallery id=”49712″]

Med den här tekniken upplevde Sean och Jesper Smorenberg nyligen ett osannolikt bra fiske. Antalet gäddor var kanske inte exceptionellt högt, men det kompenserades med råge av fiskarnas storlek. En av dagarna kom det upp tre gäddor över 10 kilo, och den största – en väldig madam på 119 centimeter och över 16 kilo – var förstås passets höjdpunkt.

Dagen filmades och kan bland annat ses i filmen nedan.

Vi tackar Sean för tipsen och hoppas att de kan inspirera många till att förlänga gäddsäsongen. Fisket nu är glödhett och i förra veckan rapporterade vi om två 15-kilosfiskar, varav en togs på trolling och den andra på spinn från land! Blir det någon rapport även den här veckan?

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxenburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta