Just nu:
Annons

Nyheter

5 månader sedan Sverige Anders Lundin
Högsta Domstolen gav Girjas sameby rätt till fjällfisket, men däremot kanske inte lokala fiskare får gynnas. Foto: Mathias Arnham
Girjas-domen: Lag stoppar särbehandling av fiskare?

Den nationellt uppmärksammade Girjas-domen kan ta en oväntad vändning. Budskapet från samebyn var att lokala fiskare och jägare skulle gynnas, men det kan strida mot EU-rätten.

Girjas sameby har inte ens hunnit presentera sina tankar kring förvaltningen av fiske och jakt innan spelplanen kan ruskas om. Deras intentioner om att bara lokala fiskare och jägare skulle få rätt att köpa kort riskerar att åka på en juridisk tvärnit. Kommerskollegium, Sveriges myndighet för utrikeshandel, kan nämligen komma att ha synpunkter på det upplägget.

– Någon sådan möjlighet ser vi inte att Girjas kommer att ha så att om de väljer att upplåta jakträtt på sitt område då är de tvungna att tillämpa samma villkor oavsett nationalitet eller bosättningsort, säger Tomas Lindell, jurist på Kommerskollegium till Ekot.

Han menar att eftersom Girjas sameby säljer en tjänst, skulle det kunna strida mot EU-rätten vid en prövning. Detta kan innebära att samtliga fiskare och jägare utanför samebyn kan mista möjligheten att köpa kort i det aktuella området.

– Men det vore jäkla trist med tanke på lokalbefolkningen och med tanke på det vi sagt. Det verkar väldigt konstigt men vi får väl titta på det där, säger samebyns ordförande Matti Berg till Ekot.

Läs mer om Girjas-domen:

https://www.fiskejournalen.se/same-efter-girjasdomen-det-har-kan-bli-battre-for-fiskare/

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Robert Westin
Är du sugen på sej? Från den 15 juli får vissa svenskar åka till Norge för fiskesemester. Foto: Robert Westin.
Norge öppnar försiktigt upp gränsen för turister

Från den 15 juli gäller nya inreseregler till Norge. Många svenska lax- och havsfiskare har väntat med spänning på vad detta kommer att innebära. Fiskejournalen har svaret.

Fram till den 15 juli har det varit svårt att passera den norska gränsen. Få anledningar har gett grönt ljus för att passera gränsen. Två exempel har varit om man jobbar- eller om man äger hus i Norge.

För att minska risken för smittspridning av covid-19 så har Norge valt att stoppa alla turister, till många svenska sportfiskares förtret.

Nu har den norska regeringen meddelat att man försiktigt kommer att öppna upp gränsen från den 15 juli. Även för turister.

På grund av smittspridningen i Sverige så har man bedömt att svenska som bor i Blekinge, Kronoberg och i Skåne är välkomna utan att behöva sitta i karantän.

Den norska regeringen påpekar att dom håller koll på läget och om smittspridningen skulle öka i något av dessa län så kan nya regler införas.

Här kan du läsa om vilka regler som gäller för människor som vill turista i Norge.

Du kanske även gillar detta