Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige
Girjas: ”Lokala jägare och fiskare behöver inte oroa sig”

Både sportfiskare, jägare och myndighetsföreträdare håller andan i väntan på att Girjas sameby ska presentera planen för framtidens förvaltning av fiske och jakt i området. De första signalerna tyder på att det inte blir några större förändringar – åtminstone inte för lokalbefolkningen.

Girjas sameby har först och främst meddelat att de jakttillstånd och fiskekort som har sålts gäller även i fortsättningen, men att det fortfarande är oklart när nya kort finns tillgängliga.

Den stora frågan är dock huruvida allmänheten, alltså de som inte tillhör Girjas sameby, kommer att ha möjlighet att fiska inom samebyns område ovanför odlingsgränsen, efter beskedet i Högsta Domstolen förra veckan.

Annons

Det har ännu inte presenterats några officiella formuleringar kring detta, men enligt samebyns ordförande Matti Blind Berg så kommer det att ske en del förändringar.

Det ska främst handla om vissa restriktioner för framför allt utländska jägare och fiskare, dock oklart i vilken utsträckning. Däremot finns det, som en samisk företrädare berättade för Fiskejournalen direkt efter domslutet, inga intentioner på att kraftigt begränsa svenska fiskares och jägares tillgång till området.

– Vi har försökt vara tydliga från samebyns sida med att den lokala jägar- och fiskarkåren inte ska behöva oroa sig. Jag hoppas det ska dämpa de värsta tonerna lite grann, säger Matti Blind Berg till TT.

Samebyn har redan inlett samtal med länsstyrelsen kring administrationen kring exempelvis fiskekort, men de hälsar att det finns tekniska delar att lösa innan någon lösning kan presenteras.

Läs fler nyheter i Fiskejournalen:

https://www.fiskejournalen.se/rakna-med-att-raknas-pimpelfiskare-ska-inventeras/

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxenburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta