Metoder för att fiska gös vintertid

 

Föreställ dig en stilla vintermorgon, när den vita isen breder ut sig som ett oskrivet blad och den friska luften fyller dina lungor. En tystnad ligger som ett täcke över sjön, bortom bara ett svagt ljud av din borr som skär genom isen. Under dig, djupt i vattnet, väntar gösen – en smart, försiktig rovfisk som är både en utmaning och en belöning för den som är beredd att kämpa för den.

Gösens vinterbeteende gör den till en svårfångad men oerhört lockande fisk att jaga på isen. När du väl hittar den och får den att hugga, belönas du med en kraftfull kamp och en känsla av fulländad seger. Att fiska efter gös från isen är en konst som handlar om mer än bara utrustning – det handlar om att läsa av vattnets djup, förstå gösens mystiska rörelser och använda rätt teknik för att locka den försiktiga fisken att ta betet.

I denna guide kommer du att få lära dig hur du bäst förbereder dig inför en dag på isen, vilken utrustning du behöver, samt de finare detaljerna i fisketekniken som kan vara skillnaden mellan ett tomt hål och en stridbar gös på andra sidan linan. 

 

Ismete efter gös

Ismete efter gös är en av de mest populära och spännande formerna av vinterfiske. Gösen, som är en rovfisk, söker sig ofta till djupare områden under vintermånaderna, vilket gör att ismete är en effektiv metod för att fånga den på isen. Till skillnad från pimpelfiske, där du aktivt rör på betet, handlar ismete om att rigga en betesfisk på botten eller i frivattnet och vänta på att gösen ska hugga. Det krävs både tålamod och noggrannhet, men belöningen kan vara stor när den tar betet. Här är det viktigt att tänka på flera olika saker gällande utrustningen. 

Utrustning för ismete efter gös
För att lyckas med ismete efter gös är det viktigt att ha rätt utrustning, den skiljer sig något från den man traditionellt använder till gäddfiske men är i grund väldigt likvärdig. 

  • Spöt för ismetet skall hellre vara åt det mjukare hållet med en mer parabolisk aktion.  Detta för att säkra mothugg och drillningar på ett effektivt sätt och för att inte riskera att sätta för mycket press på resterande prylar.
  • Rulle, här föredrar vi att använda lågprofilsrullar men det fungerar med de mesta. Det viktigaste  är att se till att gösen har minimalt med broms mot spolen om den försöker simma iväg med betet efter ett fäll. Gösen har en större tendens att spotta ut betet ur munnen än vad en gädda har när den känner att något är på tok. 
  • Lina som vi brukar använda oss av är nylon eller fluorocarbonlina och då i diametrar kring 0.30-0.38mm som absolut grövst. Dessa döljer sig väl i vattnet, ger en bra styrka samtidigt som de är lite mer "stealth" än vad de grövre diametrarna är som man ofta använder till gäddfisket. 
  • Tafsar kan vara antingen i stål eller fluorocarbon, där fluorocarbon ofta ger de bästa resultaten för gösfiske. Detta beror på att gösen, till skillnad från gäddan, har mindre aggressiva tänder och är mer försiktig och svårfångad. Den har även en betydligt skarpare syn, vilket gör att både ståltafs och större krokar kan få fisken att tveka och inte hugga. Fluorocarbonets transparenta egenskaper gör att det ofta ger bättre huggmöjligheter vid fiske efter gös.
  • Vippor är en liten, men oerhört viktig detalj i din utrustning vid ismete. När gösen jagar, tenderar den att döda sitt byte innan den äter det, vilket innebär att huggen ofta är mer försiktiga och mindre aggressiva än hos gäddan. Detta gör att de vanliga vipporna som används till gäddfiske kan hålla för hårt mot fisken när den tar betesfisken. För att undvika detta finns det speciella vippor för gösfiske, som är mjukare och ofta utrustade med en lättare avlossare för linan vid hugg. På så sätt kan gösen ta sitt byte utan att känna någon vikt eller motstånd från vippan, vilket ökar chansen för ett fast hugg och utan att fisken spottar ut betet.

Övriga produkter till ismetet är väldigt snarlika till det du använder på vanligt ismete efter gädda. Fler prylar för ismete och vinterfiske hittar du HÄR

 

Pimpelfiske efter gös

Pimpelfiske efter gös är en spännande och utmanande form av isfiske som kräver både skicklighet och tålamod. Gösen, som är en rovfisk, är känd för att vara lite mer försiktig och svårfångad än andra arter, vilket gör pimpelfisket till en särskild utmaning. Gösens beteende på vintern skiljer sig från många andra fiskar, då den ofta söker sig till djupare delar av sjön där den håller sig mer stillsam och inte hugger lika aggressivt.

Utrustning för pimpelfiske efter gös
För att lyckas med pimpelfiske efter gös är det viktigt att ha rätt utrustning och teknik:

Pimpelspö: Ett spö på cirka 60-80 cm är vanligtvis tillräckligt för gösfiske. Spöet bör vara känsligt nog för att känna de mest försiktiga huggen, men samtidigt kraftigt nog för att hantera ett starkt mothugg och kunna sätta motpress på den starka gösen om den sätter fart.

Rulle: En liten, smidig rulle är att föredra, som har bra kapacitet för att hantera linan. Det är viktigt att rullen är lätt och inte för tung, eftersom du kommer att hålla i den under lång tid. 

Beten: Vid pimpelfiske efter gös är det väldigt populärt att använda både större pirkar, vertikaljiggar och balanspirkar. Gösen tenderar att vara selektiv när den hugger, så det kan vara bra att variera betena för att hitta vad fisken föredrar. Många fiskare använder också betesfisk riggade på diverse riggar och använder det som bete. Detta ger dig även fördelen av det naturliga för gösen. Vid det att de är lite skygga så kan det locka extra att gösen känner igen texturen av betesfisken vid ett försiktigt hugg och få den att ta betet ordentligt. 

Lina: En stark, smidig och känslig lina, gärna fluorocarbon, är att föredra för att kunna känna betets alla rörelser, huggen från gösen men också kunna sätta bra med press på fisken under  drillning. Vi rekommenderar 0.28-0.32mm vid användning av flurorcarbon eller 0.15-0.20mm vid användande av flätlina. 

Teknik för pimpelfiske efter gös
Platsval: Gösen håller sig ofta på djupare vatten under vintern, så det är viktigt att hitta rätt plats. Djuphålor, sänkor och bottenstrukturer är bra områden att leta på. Ett ekolod kan vara ett användbart verktyg för att hitta gösens plats under isen.

Pimpelrörelser: Gösens napp kan ofta vara försiktiga vintertid, så det gäller att vara varsam med rörelserna. Små, långsamma ryck eller bara hålla betet stilla en stund kan vara effektiva tekniker. När du ser att fisken närmar sig, bör du hålla betet stilla ett tag för att lura fisken att hugga. Ibland kan en snabbare rörelse locka fisken att hugga om den är särskilt nyfiken.

Tålamod: Gösen är inte lika aktiv som andra fiskar och kan ta lång tid på sig att närma sig betet. Därför är tålamod en nyckel till framgång. Håll koll på din utrustning och var beredd på att den försiktiga fisken kan hugga när du minst anar det.

Tidpunkt: Gösen är ofta mest aktiv under skymning och gryning, men även under dagen kan de vara aktiva, särskilt om vädret är molnigt eller om vattentemperaturen är rätt. För den som är pigg om natten så kan det också leverera väl vid fiske i totalt mörker för många. Gösen är en nattaktiv jägare så var inte rädd att stanna kvar efter mörkret lägger sig. 

 

Issäkerhet

Oavsett om man pimplar eller ismetar så är säkerhet A & O när man fiskar från isen. Vi tycker att detta ämne är så viktigt så att det förtjänar en egen sida. Läs mer om issäkerhet HÄR