Börja vinterfiska

För många sportfiskare är vintern med frostiga minusgrader och istäckta sjöar det man längtar efter resten av året. Att ligga på magen på en varm renfäll och se blänket dansa förföriskt strax ovanför botten på 1 meters djup är något alldeles extra. När en röding eller öring visar sitt intresse och cirklar försiktigt runt betet i det kristallklara vattnet går pulsen upp till bristningsgränsen. I samma grad är de hårda knyckarna från en storabborre på ett litet pimpelspö en smått magisk och fascinerande upplevelse. Minnesvärda stunder som man vill uppleva om och om igen.

Har du inte provat på vinterfiske är det dags nu!

 

Spö och rulle till vinterfiske

Är det tal om abborrpimpel räcker det utmärkt med ett mindre spö där rullen är integrerad med spöet, en s k abborrsticka. Men är man på jakt efter större abborrar eller ädelfisk bör rullen vara lite större. En mindre haspelrulle är ett bra val, skulle en större fisk nappa så kan man drilla fisken på vanligt sätt med slirbromsen. När man fiskar med en liten mormyska bör man ha ett spö som är särskilt anpassat för detta, ett mormyskaspö. Med en mjuk topp som tydligt indikerar de ofta försiktiga huggen.

Vid gös- och gäddmete från isen används korta, kraftfulla spön och en rejäl multirulle. Gärna då en trollingrulle med räkneverk, så att du enkelt se vilket djup du har din betesfisk på. Även haspelrullar fungerar givetvis bra, men med tanke på att bygeln är öppen och linan hasplar av spolen, ökar risken för trassel.

Alla våra prylar för vinterfiske hittar du HÄR.

 

Beten till vinterfiske

Till det vanligste isfisket används främst fem typer av beten – vanlig pirk, balanspirk, blänke, mormyska och naturligt bete. 

  • En vanlig isfiskepirk fiskas ihop med en lys- eller garnkrok. Fördelen med pirk är att du snabbt får ner den igen till fisken. Pirken efterliknar en liten fisk som äter. Lyskroken är maten och abborren reagerar med att stjäla maten från den lilla fisken. En stor abborre tar bägge i ett nafs. Tips! Sätt på maggot när det är trögt fiske.
  • Balanspirken imiterar en småfisk och har den perfekta formen och rörelsemönstret för att locka till hugg. När du fiskar ”balansare” simmar betet i cirklar under isen, superhett för stor abborre men fungerar även utmärkt för ädelfisk. Mormyskafisket är ruskigt effektivt när fisken är tjurig och måste triggas med lite mindre beten. Med minimala rörelser och bloodworms/maggot på kroken lockar du fisken till hugg.
  • Till ädelfisk är ett blänke tillsammans med en agnad krok en fångstgivande kombination. Fisken lockas in med reflexerna från blänket och luras att hugga med t ex mask, mjölmask eller maggot på kroken. Det finns även ”blinkpirkar” som avger ett blinkande ljus när de kommer i kontakt med vattnet. Mycket effektivt i vissa vatten!
  • Mormyskan har fått sitt namn från det ryska ordet för sötvattensmärlan gamarus. Mormyskan tacklas med fördel med maggots eller någon form av vinterjigg. Denna metod används främst för ädelfiske men kan vara extremt effektiv även på abborre.
  • Till gös- och gäddmete från isen fungerar både levande och död betesfisk, t ex mört eller sill/strömming. Betesfisken tacklas på en ståltafs med en eller två trekrokar. Som nappindikering används en ismetevippa tillsammans med en frikopplad rulle.

Alla beten för vinterfiske hittar du HÄR.

 

Isborr

Till isfiske är en isborr i lämplig storlek den bästa och enklaste lösningen. Det är lätt och smidigt att göra ett hål med en isborr. Ska du fiska abborre och ädelfisk ska du välja storleken 110-150 mm. Men är det tal om ismete efter gädda bör man gå upp till 200-250 mm. Då kan en isbill vara ett bra komplement när man har ett mindre isborr men behöver ett större hål till fisket. Borra då tre hål i isen nära varandra och gör sedan ett stort hål med hjälp av isbillen.

Obs! Var försiktigt när du hanterar en isborr. För att borrningen ska gå så lätt möjligt ska skären vara sylvassa, se till så de inte blir skadade på något sätt. Sedan ska man också ha respekt för de vassa skären, det är lätt hänt att man skär sig om man inte är noga med hanteringen.

 

Klä dig varmt

Det är en självklarhet att klä sig varmt när det är dags för isfiske. Men ta gärna med ett extra lager. Börjar det t ex blåsa så ökar avkylningseffekten drastiskt. Ett isfiskepass kan vara statiskt fiske på samma plats men det finns också dagar då man behöver röra sig mycket och ständigt borra nya hål för att hitta fisken. Då krävs det en viss flexibilitet i valet av kläder. Lager-på-lager principen är alltid en bra idé att följa. Med flera olika lager av kläder är det lätt att ta av eller ta på beroende på hur aktiv man är och hur fiskedagen utvecklas. Börja med ett underställ, bygg på med ett varmt mellanlager och längst ut har du skalplagg som står emot vind och väta. Beroende på temperaturen kan man välja skalkläder som är fodrade eller ej. 

Glöm inte heller att hålla varmt om fötter och händer. Ett par fodrade stövlar är guld värda på isen och även bra handskar är närmast ett måste. Ofta är det bra att ha med ett gäng olika handskar för olika situationer. Ibland är det skönt med avklippa fingrar så att man får bra känsla i fisket men ibland behöver man ett par rejäla tumvantar för att få upp värmen i fingrarna.

Som vid alla friluftsaktiviteter är en bra grundregel att man ska förbereda sig för det värsta. Det går alltid att klä av sig ifall man blir varm och extrakläder ifall man blir blöt bör alltid ligga med i packningen! 

Alla kläder för vinterfiske hittar du HÄR.

 

Issäkerhet

Säkerhet är A & O när man fiskar från isen. Vi tycker att detta ämne är så viktigt så att det förtjänar en egen sida. Läs mer om issäkerhet HÄR