Hur påverkar vädret fisket?Hur påverkar vädret fisket?

Hur påverkar vädret fisket?

Det nappar bättre när det regnar är ju något som alla fiskare hört. Men stämmer det verkligen? Och vilken påverkan har egentligen vädret på fisken och dess omgivning under ytan? Väder och fiske är en komplex frågeställning men kan ge fiskaren stora fördelar om man kan utnyttja orsak och verkan på rätt sätt.

Vädret är en nyckelfaktor i fisket. Även om väder – såsom vind, temperatur, solljus och nederbörd – sker ovan mark så påverkar det givetvis fisken och dess undervattensmiljö. Så kan man tyda vädrets påverkan så kan man koncentrera sitt fiske till rätt tidpunkt och rätt plats samt fiska på rätt sätt.

Nederbörd

Hur var det nu med ” Det nappar bättre när det regnar”? Jo, det finns en del sanning i det påståendet. På sommaren när det är varmt är regn något positivt, vattnet blir syresatt och undervattensmiljön blir mörkare och fylld med ”regnljud”, dvs perfekta förhållanden för en predator på jakthumör. Våra rinnande vattendrag får också större flöden vilket oftast sätter igång bytesfiskens rörelser och därmed rovfiskens aktivitet. Men blir vattnet allt för grumligt så kan fisket också bli sämre. Och regnar det under hösten och våren blir det kalla vattnet ännu kallare, vilket ofta inte är bra för fiskens huggvillighet.

Temperatur

Vädermässiga temperaturskillnader kan göra underverk. Några dagars varmt väder på senhösten kan sätta fart på fisken, medan ett kallras kan göra så att fisken helt slutar äta. Stora och hastiga förändringar brukar inte vara positivt, ofta får man vänta några dagar tills fisken acklimatiserat sig till den nya temperaturen. Förändringar i vattentemperatur kan sätta fart på fisket, men nyckelordet är ändå stabilitet och förändringar i lagom storlek. Tänk på hur du själv reagerar på olika förändringar i vädret – ett sommarregn är ofta uppfriskande medan regn i oktober inte känns lika härligt – fiskarna reagerar ofta på samma sätt.

Vind

Vinden har en stor påverkan på fisket, och är inte bara en faktor som gör det svårare att kasta, presentera betet och kontrollera båten. Vinden sätter fart på vattnet och får stillastående vattenmassor att röra på sig. Och när vattnet rör på sig förflyttar sig även sediment, alger, plankton och mindre bytesdjur. Klart vatten blir grumligt eller svagt färgat – vilket skapar en idealisk jaktmiljö för predatorerna. Fiskens föda förflyttar sig också med vinden. Så ett par dagars ihållande vind mot en sjösida eller kuststräcka kan skapa perfekta förutsättningar för ett lyckat fiskafänge.

Ljudet från brytande vågor och vinden tjänstgör också som kamouflage för t ex jagande gäddor och abborrar. Och faktiskt kamouflage för oss sportfiskare också, vår närvaro i båtar och längs strandkanten upptäcks inte lika lätt av fiskarna.

En helt vindstilla sjö brukar oftast betyda segt och dåligt fiske. Men det finns tillfällen då soligt och vindstilla faktiskt kan betyda storfångst. Stora gäddor brukar t ex gilla dessa förutsättningar, det finns det flera exempel på.

Barometertryck

En ofta förbisedd faktor är barometertrycket, dvs lufttrycket. Det påverkar både oss fiskare och fiskarna under ytan. Fiskens simblåsa anpassar sig till det yttre trycket genom att ta upp eller avge luft. Men fiskar med sluten simblåsa, t ex abborre och gös, har lite svårare att snabbt reglera lufttrycket och går istället ned djupare vid fallande lufttryck. Är det tal om en grund sjö kan fisken inte gå ned tillräckligt djupt vid lågtryck och blir därför ”trycksjuk” och apatisk tills den anpassat sig.

Även om lufttrycket påverkar fisken så är det inte alltid lätt att förutse fiskens huggvillighet med hjälp av enbart barometern. Emellertid är ett stabilt lufttryck under flera dagar att föredra, men ett långsamt stigande eller fallande lufttryck kan också vara en positiv faktor. Det viktiga är att lufttrycket inte ändrar sig för snabbt och för mycket fram och tillbaka, det påverkar fisket på ett negativt sätt.

Ljusets påverkan

Till sist har vi det viktiga solljuset. Förutom att värma upp vattnet så är ljuset viktigt för växterna och inte minst jaktljus. Och gärna i lagom mängd. Det idealiska jaktljuset för en rovfisk är tillräckligt med ljus så att den kan se och attackera sitt byte på ett framgångsrikt sätt, men den ska samtidigt inte själv bli upptäckt. Det är därför dagar med växlande molnighet eller tidiga morgnar och kvällar med grynings- och skymningsljus skapar perfekta förutsättningar för rovfiskar såsom gäddor, abborrar, havsöringar och gösar. En klassiker på sommaren är sent kvällsfiske, fram tills det mörknar. Sedan finns det såklart tillfällen när det är tvärtom, t ex under vintern då en het huggperiod brukar infalla mitt på dagen, när det är som ljusast.

Optimera fisket

Det är sällan vi kan välja vilka dagar vi ska fiska utan vi fiskar när vi har möjlighet. Därför är det svårt att pricka in tillfällen då allt stämmer. Men med kunskap om vädrets påverkan på fiskevattnet under olika årstider kan vi optimera vårt fiske – t ex fiska av västra sidan av sjön där vinden legat på tidigare i veckan eller välja om vi ska stanna ute på sjön fram tills det mörknar. Sedan påverkar vädret också vilka beten vi väljer och hur vi presenterar dem för fisken. Är vattnet grumligt kan det vara en god idé att välja ett bete som syns och hörs. Vid soliga dagar är t ex motoroil en het färg.

Eftersom vi har ett begränsat antal fiskedagar per år så gäller det att utnyttja dem på ett så bra sätt som möjligt. Det viktiga i kråksången är att försöka lista ut hur vädret påverkar fiskens miljö och sedan anpassa sitt fiske efter det. Det viktiga är inte att det blåser, utan vad som händer när det blåser…

Se vårt sortiment av fiskeprylarSe vårt sortiment av fiskeprylar
Se vårt sortiment av fiskeprylar