Abborrfiske - FinessfiskeAbborrfiske - Finessfiske

Fiska makrill – en fest för hela familjen

En av våra talrikaste arter i salt vatten är utan tvekan makrillen. Fisken ankommer oftast i slutet av maj och fiskas ända in på höstkanten av allt från finvädersfiskare till barkade saltvattensproffs. Det roliga med just makrillen är utan tvekan fiskens kampvilja och alla sätt man kan fånga den på. Häckla, flötmete, spinnfiske eller fluga – bara du själv sätter gränserna.

Västkustens snabbsimmare kan fångas från både land och båt. Har du lite tur så hamnar du i makrillens färdriktning, vilket kan leda till ett fångstrikt fiske, en fest för hela familjen. Stora som små. 

Meta makrillen

En av de roligaste och mest effektiva metoderna är att fånga makrillen med haspelutrustning, glidande flöte och krok agnad med strimlor på 7-10 cm av sillfilé eller hel tobis. Andra gångbara beten är stagg (småsill) och kokt räka. Väntan på hugg blir sällan långvarig och det är sagolikt spännande att se på när flötet hastigt rycks under ytan. Har du flera spön så är det god idé att fiska på olika djup tills du hittar makrillen. En annan taktik är att fiska med flera krokar på tacklet, utspridda på ett par meter, på så sätt täcker du en högre vattenkolumn. Hamnar och pirar är bra ställen om du fiskar från land. Även trängre passager mellan två öar eller ö och land brukar producera fina fångster. 

Makrillhäckla 

Fiskar du från båt kan man fiska med makrillhäckla och en pilk på 100-200 gram som tyngd. Normalt sitter det 4-5 krokar på en häckla, fler krokar ökar bara risken för trassel. Men var hittar man makrillen då? Ja, man kan såklart fiska på samma ställen som vid landfiske, och ligga med båten strax utanför. Siktar man på öppet hav så kan makrillen i princip befinna sig varsomhelst, men en tumregel är ett bottendjup på 20-40 meter. Så då gäller det att hitta vilket djup som makrillen simmar på och var någonstans. En enkel och beprövad metod är ”ränndörj”, där man släpar häcklan efter båten på olika djup tills man hittar fisken. Traditionellt sett användes inte en pilk utan ett blysänke i linändan, och det fungerar precis lika bra. Och du behöver inte ens ett fiskespö, det räcker med en makrillharpa.

Ned-fiske

Det senaste tillskottet i den svenska abborrarsenalen är Ned-fiske. Främst bygger metoden på en platt eller rundad jiggskalle som gör att betet ställer sig på botten med huvudet nedåt och ”dansar” lite fram och tillbaka. Detta gör att betet påminner om en bytesfisk, mask, larv eller skalbagge som äter på något. För kräftimitationer så möjliggör Ned-skallen att kräftans klor höjer sig och ser ut att vara i försvarsposition vilket ofta triggar fisken till hugg.

Ned-metoden kan fiskas hem i varierande fart och med små ryck, men oftast sker hemtagningen sakta längs botten. En mycket effektiv fiskemetod, särskilt när abborren inte är på jakthumör utan föredrar ett bete som rör sig lite lagom.