Fiska kräftor – sensommarens folkfest
För många människor är kräftfisket ett av kalenderårets rödmarkerade glansdagar. Familj och vänner samlas och under några intensiva dygn fångar man så många kräftor man lovligt får ta upp. Burarna betas med allt från kattmat, fiskbitar till modernare varianter som finns att köpa i butiken. Sedan placeras de ut på fångstgivande platser för att därefter vittjas och samlas ihop för det stora kräftkoket. Recepten är nästan lika många som utövarna och löper från generation till generation. Alla kräftkokare har sin egen övertygelse om den perfekta balansen mellan socker, salt och dill.
Var får jag fiska kräftor
Det allmänna kräftfisket bedrivs i Vättern som är den enda kräftfiskeplatsen i Sverige där du som fiskare inte behöver ha särskilt tillstånd för att blöta dina burar, bara du håller dig till reglerna. Som allmän kräftfiskare har du under tre efterföljande helger, med den sista helgen i augusti som startdatum tillåtelse att ta för dig av Vätterns välsmakande signalkräftor.
Sedan har vi såklart fiskerätter i våra svenska vatten som tillhör en enskild markägare, det kan vara en privatperson, en kommun eller en förening. Där kan man få lov av fiskerättsinnehavaren att fiska kräftor eller köpa ett särskilt fiskekort för kräftfiske. Kom ihåg att ett vanligt fiskekort inte betyder att du får fiska kräftor. För att värna om kräftstammens föryngring så har vi ett minimimått om tio centimeter, som mäts från kräftans pannspets till stjärtens ände.
Tips för kräftfiske
- Lägg inte redskapen djupare än 1,5 m.
- Hitta hård botten, gärna med sten och andra gömställen för kräftorna.
- Kräftorna kan ofta gömma sig under träd som fallit ner i vattnet, fiska i anslutning till dessa men akta så inte burarna eller håven fastnar.
- Var snabb när du drar upp håven, kräftorna kan snabbt simma iväg om man är för långsam.
- Snåla inte med bete, då kan kräftorna äta upp och klättra ur burarna.
- Byt/fyll på agn efter en timme eller två, kräftorna lockas bättre av ett färskt och doftande agn.
Uppdaterat lager med kräftfiskeprylar
För att lyckas med kräftfisket så krävs det förutom fiskerättighet och kunskap kring hur kräftan fångas givetvis en del prylar. För dig som vill prova på Vätterns allmänna fiske så är det viktigt att tänka på att varje bur ska vara märkt enligt konstens alla regler. Fiskejournalen har ett uppdaterat lager med allt den moderna kräftfiskaren kan önska sig – mjärdar, kräftbeten, märkningsutrustning, sjunkande nylonlinor och allt därtill.