Välja rätt betesfärg
Det är få frågeställningar som skapar mer intresse och oklarheter som färgen på betet. De flesta fiskare har utefter fiskevatten och erfarenhet skapat sig en kunskapsbank om vilken färg som fungerar bäst i en given fiskesituation, t.ex. i klara insjöar, vid mulet och grådaskigt väder eller när fisken är präglad på ett visst byte. Det intressanta är att det kan skilja en hel del mellan t.ex. två gäddfiskare, trots att de fiskar i samma sjö och fångar lika mycket fisk. Färgvalet är alltså ingen exakt vetenskap, men färgen kan vara extremt utslagsgivande. Vissa dagar fungerar bara en eller två färger. Allt annat ratas. Så det gäller att ha betesboxen fylld med olika alternativ, så man har en rimlig chans att hitta rätt färg för dagen. Även om färgvalet kan verka lite ”flummigt” så finns det faktiskt vissa riktlinjer man kan följa. Och det handlar ofta om de yttre förutsättningarna, t.ex. väder och färgen på vattnet. Men även vilken betesfisk som rovfisken är präglad på kan ha en avgörande betydelse.
I denna guide tittar vi på tre av de viktigaste faktorerna; väder, vattentyp och vattentemperatur.
Väder - matcha betesfärg med väder
De flesta fiskare väger nog in det aktuella vädret när de väljer bete. Det finns inga regler som är huggna i sten men det finns en del riktlinjer som man kan förhålla sig till. När himlen är klar och solen skiner för fullt är ljusare färger ofta att föredra. Det är också intressant att experimentera med UV-färger när solen skiner då dessa kan få en helt annan färgsättning och glitter än under mulna dagar. UV-färgen Motoroil är ett tydligt exempel, här förändras betets färg markant i solskenet till en närmast glödande färgnyans.
Mörka och mulna dagar kräver ofta detsamma hos betena, dvs mörka/dova färgsättningar som ger en tydlig siluett i vattnet. Bruna, gråa och nästintill svarta beten brukar vara ett smart val. Att fiska med mörka, t.o.m. helt svarta beten gäller också när det börjar skymma eller under nattfiske. Även fast det kanske känns konstigt att sätta på ett svart bete när det är mörkt ute så är det rätta medicinen. Ett svart bete får nämligen en stor profil mot natthimlen vilket gör att den enklare upptäcks av fisken.
Vattentyp - välja bete utifrån vatten
Hur vattnet ser ut är en annan faktor som ofta påverkar valet av bete. I klart vatten brukar ljusa och mer naturligt färgade beten som efterliknar betesfiskar vara bra val.
I grumliga eller humusfärgade vatten är nog de flesta fiskare överens om färgvalet. Här är skrikiga färger, gärna med mycket glitter, t.ex. papegoja, fluorescerande grönt, gult, rött och liknande ett bra val. Färger som är ”onaturliga” och sticker ut från omgivningen är lättare för rovfisken att upptäcka i det grumliga vattnet. Även svart och mörka beten kan fungera förvånansvärt bra, deras tydliga siluett i vattnet gör det enklare att upptäcka betet. I grumligt vatten kan det även vara en god idé att addera lite ”bling bling” för att underlätta för rovfisken att lokalisera betet. Rasselstavar, spinnarblad och liknande gör att fisken kan upptäcka betet med hjälp av andra sinnen än endast synen.
Vattentemperatur - ta tempen för att välja rätt betesfärg
Att hålla koll på vattentemperaturen är alltid en god idé vid fiske. Fiskarna är nämligen växelvarma vilket gör att deras kroppstemperatur följer temperaturen i vattnet. I kallt vatten har alltså fisken väldigt låg kroppstemperatur vilket saktar ned dess matsmältning och aktivitet. Är vattnet däremot alldeles för varmt blir fisken slö av den anledningen. Lagom är bäst även för fiskarna.
Olika fiskar har olika trivseltemperaturer, alltså den temperatur då de är som mest aktiva. För havsöringsfiske är temperaturer kring 8-10 grader ofta bra, gäddan föredrar lite varmare vatten och trivs bra omkring 15 grader. Gösen och abborren däremot trivs som bäst i ännu lite varmare vatten och är oftast som mest på hugget under sommarhalvåret.
Men vad har detta med färgval att göra då? Som tumregel är det bra att fiska med skrikiga färger tidigt på säsongen när vattnet är kallt. Då är fisken lite slö och kan behöva nåt riktigt fluorescerande eller glittrigt för att triggas till hugg. När fisken är mer aktiv, vattentempen ligger nära fiskens trivseltemperatur, fiskar ofta ett mer naturligt bete som efterliknar fiskens naturliga föda bra.
Nedan har vi valt ut några av våra populäraste beten för olika fiskarter. Alla beten hittar ni HÄR.
Färdigt beteskit
För att vara redo för olika situationer med varierande väder, vattentyp och temperatur växer sig betesarsenalen snabbt ganska stor. För många är inhandlandet av nya beten en stor del av fisketjusningen men vill man göra det enkelt för sig kan man också köpa ett färdigt beteskit som redan innehåller en väl avvägd blandning av beten.
Spana in vår film för att få ytterligare lite tips kring val av betesfärg.