Just nu:
Annons

Nyheter

7 månader sedan Sverige Anders Lundin
John M. Cole, till vänster, med en av fiskarna i sin imponerande grand slam. Foto: Från IGFA
Han lyckades med den magiska trippeln på flugspö

Den magiska trippeln i svenska fjällen är öring, röding och harr över 1 kilo. Den som vill försöka toppa den anrättningen kan bege sig till Guatemala och göra som John M. Cole, nämligen att fånga segelfisk, blå marlin och strimmig spjutfisk på samma fiskeresa.

Vad sägs om segelfisk på flugspö? Foto: Från IGFA

Det är organisationen IGFA som meddelar att de fått in en smått historisk trippel, som borde göra varje flugfiskare blå av avund. John M. Cole lyckades alltså med konststycket att fånga tre av havets giganter på fluga under en och samma fiskeresa, alltså segelfisk, blå marlin och strimmig spjutfisk. Det hela skedde i november, och platsen för skådespelet var utanför Guatemalas västkust. Tidigare har, enligt IGFA, bara en person tidigare lyckats med bedriften att fånga dessa tre arter på flugspö.

Exakt vilken typ av bete som fiskarnas fångades på framgår inte, men vi förutsätter att det inte rörde sig om en Red Tag i storlek 14 …

Läs mer färsk fiskeinspiration i Fiskejournalen:

https://www.fiskejournalen.se/ida-iggbom-kastar-loss-med-skitfiskepodden/

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Holm
Bild från tonfiskprojektet 2017, när en av de stora tonfiskarna drillas. Foto: Martin Falklind
Tonfiskar siktade utanför Varberg

Under torsdagen observerade en av Fladenbåtarna, som var ute för att fiska makrill, flera blåfenade tonfiskar vid Lilla Middelgrund.

Det var gänget på Falkskär II som fick göra den häftiga observationen när de fiskade makrill vid Lilla Middelgrund, utanför Varberg. Vid 17-tiden dök plötsligt tonfisk upp och avbröt makrillfisket. Alexander Oriz var kapten under turen.

– Däcksman och två kunder såg tydligt en stor tonfisk som var uppe med hela kroppen över ytan cirka 150 meter från båten. Utöver detta observerade jag samtidigt tre stora plask i samma område, berättar Alexander Oriz till Fiskejournalen.

I området fanns ovanligt stora mängder sill, en mängd som han noterar vara unik för i år. Sillstimmen lockar också till sig stora mängder måsar vilket kan vara värt att hålla utkik efter till havs – då kan tonfisken finnas i närheten.

Längden på den hoppande tonfisken uppskattas till 2-2,5 meter. Observationen under torsdagen är inte den första för året.

– Detta är andra gången vi siktar tonfisk utanför Varberg. Den 27/6 siktade jag ett par hoppande tonfiskar endast några sjömil utanför Varberg, på väg ut till Middelgrund, säger Alexander Oriz till Fiskejournalen.

Årets tonfiskprojekt på västkusten, då tonfisk fångas och märks i forskningssyfte genom SLU, drar igång den 22 augusti och beräknas pågå ett par veckor beroende på väder och hur många tonfiskar de anmälda teamen lyckas märka.

Du kanske även gillar detta