Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

5 månader sedan Sverige
Här är Älvräddarnas sämsta och bästa under 2019

Det har varit ett händelserikt år för fiskevården och Älvräddarna. Inte minst med tanke på att den nationella planen för vattenkraften beslutades. Fiskejournalen bad Älvräddarnas generalsekreterare Christer Borg att ranka de bästa och sämsta händelserna 2019 ur deras perspektiv.

Här är Christer Borgs bästa 2019:

3) Möjligheten att avveckla småskaliga kraftverk med hjälp av Vattenkraftens miljöfond.

2) Älvräddarna har fått prövningstillstånd i Högsta Domstolen i mycket viktig fråga om lagtolkning, vilket kan få betydelse för en mängd mål om HD anser att Älvräddarnas tolkning är riktigt, avgörande vecka 2–6 2020.

1) Vi har tillsammans med kraftverksägare startat upp avveckling och utrivning av småskaligt kraftverk med hjälp av Vattenkraftens miljöfond. Första gången det händer men absolut inte sista! Vi ser möjligheten att återställa mängder av vattendrag under de närmaste 20 åren tack vare VMF.

Här är Christer Borgs sämsta 2019:

3) Mark- och miljööverdomstolens (MÖD:S) tolkning av de nya bestämmelserna i miljöbalken, där MÖD tycks anse att bara kraftägaren anmält sig till Nationella prövningsplanen (NAP) så behöver de inte följa villkor eller ens ha ett tillstånd fram tills de ska omprövas enligt NAP. Den ska pågå 2022–2036, vilket innebär laglöst land i många fall under nästan två decennier.

2) MÖD meddelade tillstånd till nytt småskaligt kraftverk i Ejforsen i Västerdalälven, vilken är skyddad mot vattenkraft och dessutom Natura2000. Älvräddarna har överklagat till Högsta Domstolen.

1) Riksdagen, det vill säga lagstiftaren, har återinfört urminnes hävd som varandes ett giltigt tillstånd meddelat enligt miljöbalken. Sex års positiv praxis sedan 2012 bortblåst med några rader text …

Bubblare på sämstalistan: Att Energiöverenskommelsen (S, MP, C, KD och M) nu ska skydda den storskaliga vattenkraften mot miljöanpassning. Miljömålet har bestämts ska vara samma som utgångsläget, det vill säga ekologisk katastrof i princip samtliga större älvar. Ett pinsamt nederlag för de stora företagens ekonomiska intressen från politikens sida.

Missa inte heller årets fisk 2019:

https://www.fiskejournalen.se/superfiskarna-vi-minns-fran-2019-nummer-1/

Relaterad nyhet från din region
50 minuter sedan Sverige
Bosse Teuchler med svenska rekordet på färna. Det här är Bosses tredje färna över tre kilo. Foto: Sportfiskarnas storfiskregister.
Nytt svenskt rekord på färna

Bosse Teuchler är från och med nu en krönt färna-kung. Det nya rekordet på 3605 gram piskar det gamla med nöd och näppe, endast 25 gram skiljer fiskarna åt.

De första dagarna i maj besökte Bosse Svartån. En plats som huserar stora färnor, det vet den insatte. Meningen med trippen till Svartån var att tillsammans med andra fiskeintresserade familjemedlemmar satsa på stor färna. Uppenbarligen gick satsningen hem, men vägen dit var både slingrig och hal.

– Jag hade med mig både bröd, korv, räkor, kräftor och ost. Det var väldigt glest mellan nappen, Ett par napp första kvällen som resulterade i en fin hona på 2 710 g medan Janne och Loke bommade. På morgonen bytte jag ställe och fiskade grunt i strömmen med bröd – det resulterade i en färna på 2 820 g.
Jag fick inget mer den dagen, men Loke fick två kilosfärnor. Senare på kvällen vid 23 00 så fick jag en på 2 400 gram och en halvtimme senare kom hugget jag drömt om. Fisken rymdes knappt i håven. Det var en olekt hona, fullkomligt smällfet och grov över ryggen. Otroligt vacker utan en enda skavank, berättar Bosse för Sportfiskarnas Storfiskregistrerare Nicka Hellenberg

Den stora fisken visade sig vara en fullträff. 61,5 centimeter lång, 42 centimeter runt magen och otroliga 3605 gram, och det bästa av allt – ett nytt svensk rekord.

Färnan är Bosses tredje över trekilosstrecket vilket bara det är en bragd.

Vi på redaktionen lyfter fiskemössan och skickar iväg ett rungande grattis.

Registrerade storfiskar och sportfiskerekord hittar du på: Storfiskregistret

Mathias Arnham

Du kanske även gillar detta