Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige
HaV ändrar regler för att skydda laxen i Östersjön

Kritiker efterlyser skarpare insatser från både myndigheter och politiker för att värna det svenska laxbeståndet. Nu kommer en viktig signal från Havs- och vattenmyndigheten, när de inför nya regler för laxfisket.

Havs- och vattenmyndigheten inför nya regler från och med 1 maj, för att öka skyddet för laxbestånden i Östersjön och säkerställa att Sveriges laxkvot inte överskrids, enligt ett pressmeddelande. Visserligen konstaterar de att det svenska beståndet av vild lax visat en positiv utveckling de senaste tio åren, men att det finns flera bestånd som är svaga. Bland dem nämns Rickleån, Kågeälven, Testeboån och Emån. De framhåller också de oroväckande signalerna från Vindelälven, Ljungan och Mörrumsån, där både laxyngel och vuxen lax drabbats av ökad dödlighet.

Beslutet om skärpta regler innebär främst ändrade bestämmelser för yrkesfiske och rapportering.

Annons

– Genom förslaget till kvotfördelning och fisketider vill vi anpassa fångstens storlek i förhållande till skyddsbehovet och storleken på laxbestånden. Vi ser till exempel ett särskilt behov av att skydda laxbeståndet i Ume-/Vindelälven och har därför beslutat att fisket med fasta redskap i Umeälvens fredningsområde för starta först den 1 juli och fånga högst 2 000 laxar. När fisket startar den 1 juli bedömer vi att huvuddelen av den stora laxen och framförallt laxhonorna redan vandrat upp i älven och fiskets påverkan på beståndets utveckling blir då liten, säger Håkan Carlstrand, utredare på enheten för fiskereglering på HaV.

Hela skrivelsen hittar du här.

Läs även detta:

Missa inte att tycka till kring vattenkraftsplanen

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxenburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta