Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Högtryck i Grand Slam

Stora delar av Sverige tycks ”lida” av kallare väder än vanligt men i Grand Slam är det högtryck. Efter varje helg strömmar det in anmälningar i mängder. Ännu har ingen Grand Slam erövrats av någon, men fler och fler har kommit upp i två arter redan.
En som i dagarna klarat av art nummer två är Sverker Sundberg från Rockneby. Sverker saknar bara en gös för att fullborda sin Grand Slam efter att ha fångat abborre på 1700 gram och gädda på 10700 gram.
Den art som hittills har registrerats mest frekvent är gädda. Troligen kommer fler abborrar och gösar in under sommaren när vattentemperaturerna skuttat upp några grader.
Klicka dej fram till Grand Slam-sidan under fliken ”Tävlingar”.
Palle Sköldblom

Sverker Sundberg med en tredjedels Grand Slam – en gädda på 10700 gram.

Sverker Sundberg med en tredjedels Grand Slam – en gädda på 10700 gram.

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Robert Westin
Stören är mycket ovanlig i svenska vatten. Foto: Lena Palm.
Sensationellt fynd av rysk stör

Den 24 juni gjorde Lena Palm och Tomas Torvaldsson en märklig upptäckt när de vittjade sina flundragarn. Fyndet gjordes på sex-åtta meters djup i Sandvik, strax utanför Tärnö i Karlshamn.

I nätet fanns en ovanlig fisk som de bedömde som en stör. Den var cirka 50 centimeter lång och vägde uppskattningsvis 1,5–2 kilo. Efter bild- och videogranskning så kunde forskaren Jörn Gessner konstateras att det var en rysk stör, Acipenser gueldenstaedtii, rapporterar P4 Blekinge.

Den ryska stören är ovanlig i svenska vatten. Den har endast observerats ett fåtal gånger i Västerhavet samt längst efter de södra kusterna. Arten har sin naturliga utbredning i Kaspiska- och Svarta havet inklusive dom tillrinnande floderna.

– Rysk stör är en extremt sällsynt gäst i svenskt vatten med endast ett fåtal tidigare fynd, säger Markus Forslund, avdelningschef på Natur & Klimat på Länsstyrelsen Blekinge.

Den ryska stören uppträder dock ibland i andra europeiska vattendrag, oftast på grund av rymning eller avsiktlig utplantering.

Stören som Lena och Tomas fångade släpptes tillbaka i vattnet igen, så den kunde simmade vidare på nya äventyr.

Du kanske även gillar detta