Just nu:
Annons

Nyheter

5 månader sedan Sverige Anders Lundin
Det finns mycket för Älvräddarna att ta tag i. Här en av torrfårorna i Ångermanälven. Foto: Älvräddarna
Hör på Älvräddarna – sportfiskarnas kompis!

Älvräddarna går mot några händelserika år. Anledningen är att vattenkraften i Sverige ska omprövas – och förhoppningen är att fler fiskevatten ska få rinna fritt i framtiden.

Älvräddarnas generalsekreterare Christer Borg sjunger nu ut i podcasten Fiskekompisen, med Johan Malm och Fredrik Löwgren, där han bland annat berättar om varför dammar och kraftverk ställer till med så mycket bekymmer för våra kära fiskar. I veckans program reder de ut just vattenkraftens baksidor men också vad vi sportfiskare kan göra för att avhjälpa problemen.

Jari Toivanen från Älvräddarna berättar dessutom om ett stort fiskeläger för barn som Älvräddarna ordnat i Robertsfors. Och det blir naturligtvis lite prat om förändringarna för vattenkraften i samband med den omprövning som ska börja 2022.

Här hittar du hela avsnittet!

Läs även om denna framgång för Älvräddarna och andra sportfiskare:

https://www.fiskejournalen.se/beslutet-om-langforsen-hyllas-hopp-om-trendbrott/

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Robert Westin
Är du sugen på sej? Från den 15 juli får vissa svenskar åka till Norge för fiskesemester. Foto: Robert Westin.
Norge öppnar försiktigt upp gränsen för turister

Från den 15 juli gäller nya inreseregler till Norge. Många svenska lax- och havsfiskare har väntat med spänning på vad detta kommer att innebära. Fiskejournalen har svaret.

Fram till den 15 juli har det varit svårt att passera den norska gränsen. Få anledningar har gett grönt ljus för att passera gränsen. Två exempel har varit om man jobbar- eller om man äger hus i Norge.

För att minska risken för smittspridning av covid-19 så har Norge valt att stoppa alla turister, till många svenska sportfiskares förtret.

Nu har den norska regeringen meddelat att man försiktigt kommer att öppna upp gränsen från den 15 juli. Även för turister.

På grund av smittspridningen i Sverige så har man bedömt att svenska som bor i Blekinge, Kronoberg och i Skåne är välkomna utan att behöva sitta i karantän.

Den norska regeringen påpekar att dom håller koll på läget och om smittspridningen skulle öka i något av dessa län så kan nya regler införas.

Här kan du läsa om vilka regler som gäller för människor som vill turista i Norge.

Du kanske även gillar detta