Just nu:
Annons

Nyheter

2 veckor sedan Sverige Anders Holm
Sportfiskelegenden Jan Olsson, Göteborg, har avlidit i en ålder av 83 år.
Jan Olsson har avlidit

Mästerfiskaren och mångårige FJ-medarbetaren Jan Olsson, Göteborg har avlidit i en ålder av 83 år.

Varm, vänlig och vetgirig är de ord som bäst karaktäriserar min vän, fiskekamrat och FJ-kollega Jan Olsson. Vetgirigheten resulterade i ett enormt stort kunnande om alla sorters fiske, men också om mångahanda andra ting. Ett kunnande som han generöst delade med sig av, både till fiskekompisar och till läsare av alla de fiskeartiklar, föredrag och böcker han producerade. 

Jan hade inga fina examina, men det var inte många som slog honom på fingrarna när de gällde fiskars liv och leverne. Han levde med och för fisket och var en självklar tillgång för redaktionen när Fiskejournalen startades 1974. Jan producerade mängder med artiklar om olika sorters fiske och från början av 1980-talet var han även med om den för tiden unika FJ-satsningen på fiskefilm. Tillsammans med Benny Lindgren och Christer Mattsson åkte han land och rike runt för att skilda olika former av fiske i det nya videoformatet.

Många känner Jan som ”Mr Trolling” och han var utan tvekan den som introducerade det moderna trollingfisket i Sverige. Han for över till Stora Sjöarna och såg hur det gick till ”over there” och blev sedan en pådrivande kraft när trollingfisket här hemma utvecklades, först på Vänern och Vättern och sedan i Östersjön och på många andra ställen. Med sitt stora kunnande var han med och lade grunden för Vänerns sportfiskeförening och vid bildandet av Laxfond Vänern. Det var också i dessa sammanhang som hans framsynthet kom väl till pass när han medverkade till satsningen på en internetplattform, Wänerblänket.

Själv fick jag nöjet att samarbeta och fiska tillsammans med Jan speciellt under 1990-talet, när vi startade Laxfestivalen i Karlshamn och så småningom Swedish Trolling-Masters. Jan var en klippa som sakkunnig rådgivare och som ambassadör och speaker vid tävlingarna. Det blev många timmar tillsammans i trollingbåtar, men också stilla stunder på jakt efter röding och harr i norrländska vatten, spinnfiske efter havsöring eller laxfiske i norska älvar.

Det mest fascinerande med Jan var hans obotliga optimism och vilja att prova något nytt. Det var aldrig tal om ge upp – utan att hela tiden prova något nytt drag, något annorlunda tackel eller någon annan metod.

Fiskevärlden sörjer och saknar en av de riktigt stora profilerna inom svenskt sportfiske.

Svenne Andersson

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Holm
Håll utkik efter den stulna båten. Foto: Privat
Efterlysning: Sportfiskebåt stulen

En välutrustad sportfiskebåt stals i Tumba söder om Stockholm mellan den 31 juli och 10 augusti, och nu uppmanas sportfiskare hålla utkik och komma med tips.

Modellen är en Mako 19 CPX med en 200 hk Evinrude och stals stående på en trailer med registreringsnummer YDE604 hemma hos ägaren i Tumba. Båten är försedd med dekaler på sidorna där det står Team Sportfiskeprylar. Båtens skrovnummer är US-BUJ95672E717 och den är av 2017 årsmodell. Motorn har motornummer 05498527 och är av 2018 års modell. Värdet på båten uppskattas till 600 000 kronor.

Tips lämnas via Larmtjänst.

Du kanske även gillar detta