Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige
Sportfiskare försöker nu fånga in regnbågar som rymt, utanför Kalundborg på Själlands västkust. Foto: Nicka Hellenberg
Jätterymning av regnbågar i Kattegatt

Omkring 20 000 regnbågar har rymt från en kustbaserad odling i Kalundborg på västra Själland. Sportfiskare oroas över att havsöringen kan ta skada och hjälps åt att fånga in rymlingarna.

Är du sugen på att fånga en stor regnbåge till julbordet? Då kanske det kan vara en bra idé att ta sig ner till Reersø utanför Kalundborg. Kustvattnet däromkring har nämligen fått ett oönskat tillskott av storväxta regnbågar. Totalt har 70 ton lyckats rymma från odlingen Musholm, vilket innebär att de 20 000 individerna har en snittvikt på 3,5 kilo.
Vad de ekologiska konsekvenserna blir är förstås omöjligt att veta, men sportfiskare i området är oroliga för att havsöringens lekbottnar förstörs och att deras ägg äts upp.

Annons

Att regnbågar rymmer från den aktuella odlingen är inte unikt. 2013 orsakade stormen Bodil jätterymningar från Musholm och andra odlingar. Den gången omfattade rymningarna totalt 650 ton regnbågar.

Läs mer och se inslag från TV Øst här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxenburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta