Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Anders Lundin
Följ med på en tur längs restaurerade Juktån. Foto: Från Youtube
Juktån gör stark comeback som ett fiskeparadis

Umeälven och dess biflöden har fått gå igenom stora prövningar, där fisk och annat vattenliv fått stå tillbaka för vattenkraftens framfart. Nu jobbas det hårt för att göra Juktån till ett fiskeparadis igen.

Det är många aktörer som gått samman för att jobba med Juktån, som redan är ett populärt tillhåll för sportfiskare. Förhoppningen är att vattnet ska nå ännu högre höjder, vilket också skett genom de restaureringsåtgärder som genomförts i den ideella föreningen Samverkan i Umeälvens regi.

Styrelsen består av lokala organisationer, kommuner genom Blåvägen föreningen, Naturskyddsföreningen och Umeå Universitet. Syftet är att utföra åtgärder som minskar negativa effekter som kraftverken har på ekosystemet, men även att utföra restaureringar i biflöden. Arbetet sker enligt Ramdirektivet för vatten.

Under 2019 arbetades det flitigt längs Juktån, där många trösklar och rensningar revs, samt att flera sidofåror fick sitt vatten tillbaka. I selen finns det ett starkt bestånd av gädda och abborre, och målsättningen är att harren och öringen ska bli både större och fler genom att inta nya och gamla strömsträckor.

Ni som vill se hur det ser ut längs de restaurerade sträckorna av Juktån kan spana in filmen nedan, där Roine Öberg dokumenterar från sin kajak. Det blir också lite inspirerande gäddfiske på slutet.

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Robert Westin
Sportfiskarna är starkt kritiska mot det pelagiska sillfisket i Östersjön.
Sportfiskarna är starkt kritiska mot det pelagiska sillfisket i Östersjön

Fiskejournalen rapporterade tidigare att MSC-certifieringen av det pelagiska sillfisket i Östersjön har fått stor kritik. Nu går även organisationen Sportfiskarna ut med ett tydlig ställningstagande i frågan.

Omfattande rapporter om bristande tillgång av strömming i kombination av varning från flera forskare gör att Sportfiskarna anser att det pelagiska sill- och strömmingsfisket inte kan ses som hållbart.

Sportfiskarna skriver bland annat följande på sin hemsida:

Sportfiskarna vill flytta ut gränsen för storskalig trålning till 12 sjömil längs hela den svenska Östersjökusten. Detta är ett krav som organisationen har drivit under flera år.

Vi vill flytta ut gränsen för storskalig trålning till 12 sjömil längs hela den svenska östersjökusten. Detta är ett krav vi drivit under flera år.

Vi kräver vidare att det införs fredningsområden för att skydda strömmingen i dess övervintringsområden.

Att det pelagiska fisket blivit certifierat enligt MSCs standard är djupt olyckligt. Vi kommer snarast att med MSC ta upp en diskussion om deras certifieringsprocess så att vi i framtiden, som sportfiskare och konsumenter, kan förlita oss på att en certifiering av ett fiske verkligen innebär ett hållbart fiske.”

Här kan man läsa Sportfiskarnas ställningstagande i sin helhet.

Du kanske även gillar detta