Just nu:
Annons

Nyheter

11 månader sedan Sverige Mathias Arnham
Se Fredericks unika film på hoppande tonfisk i Öresund. Endast här på Fiskejournalens sajt.
Just nu: Tonfisk i Öresund - unika bilder på Fiskejournalen

I onsdags lyckades sportfiskaren Frederick Berg från Helsingborg fånga två jagande Öresunds-tonfiskar på bild. Se filmen här på Fiskejournalen.

SLU och Sporfiskarna har precis knutit ihop säcken för ännu ett lyckat tonfiskprojekt. Sex nymärkta fiskar kan förhoppningsvis ge oss en eller flera förklaringar till artens gåtfulla liv. Men än finns det fisk kvar nära svenska kusten, ja ända inne i Öresund. Sportfiskaren Frederick Berg och hans vän var ute och fiskade torsk och makrill när ett maffigt skådespel plötsligt uppenbarade sig framför deras ögon. Läs Fredericks upplevelse om händelsen:

Från ingenstans hoppade något stort precis bakom båten, så nära att det stänkte vatten på oss.

– Jo, vi var ute och fiskade torsk och makrill runt tolvsnåret, nära den röd-vita bojen strax utanför Helsingborg. Det började med bra fiske sen helt plötsligt slutade det hugga. Vi fortsatte vårt fiske och lät båten drifta lite för att täcka yta. Från ingenstans hoppade något stort precis bakom båten, så nära att det stänkte vatten på oss. Vi såg inte riktigt vad det var men min kompis att tog upp min telefon och börja filma. Det tog några minuter sen såg vi ett enormt plaskande i ytan en bit bort. Vi såg skymten av en mörk rygg och jag sa till min kompis att det nog bara är en tumlare. Han höll inte med och påpekade att fenorna inte stämde överens med tumlarens . Någon sekund senare insåg jag hur fel jag hade när två stycken enorma tonfiskar hoppade upp i luften och landade rätt klumpigt på buken. Jag skulle gissa på att det var cirka 12-20 tonfiskar i området, på båda sidor av båten. Vi följde stimmet som rörde sig mot Hittarp-hållet ett tag innan de försvann längre bort. Utom synhåll, berättar Frederick för Fiskejournalen.

Se Fredericks unika film på de hoppande tonfiskarna. Endast här på fiskejournalen.se

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Holm
Bild från tonfiskprojektet 2017, när en av de stora tonfiskarna drillas. Foto: Martin Falklind
Tonfiskar siktade utanför Varberg

Under torsdagen observerade en av Fladenbåtarna, som var ute för att fiska makrill, flera blåfenade tonfiskar vid Lilla Middelgrund.

Det var gänget på Falkskär II som fick göra den häftiga observationen när de fiskade makrill vid Lilla Middelgrund, utanför Varberg. Vid 17-tiden dök plötsligt tonfisk upp och avbröt makrillfisket. Alexander Oriz var kapten under turen.

– Däcksman och två kunder såg tydligt en stor tonfisk som var uppe med hela kroppen över ytan cirka 150 meter från båten. Utöver detta observerade jag samtidigt tre stora plask i samma område, berättar Alexander Oriz till Fiskejournalen.

I området fanns ovanligt stora mängder sill, en mängd som han noterar vara unik för i år. Sillstimmen lockar också till sig stora mängder måsar vilket kan vara värt att hålla utkik efter till havs – då kan tonfisken finnas i närheten.

Längden på den hoppande tonfisken uppskattas till 2-2,5 meter. Observationen under torsdagen är inte den första för året.

– Detta är andra gången vi siktar tonfisk utanför Varberg. Den 27/6 siktade jag ett par hoppande tonfiskar endast några sjömil utanför Varberg, på väg ut till Middelgrund, säger Alexander Oriz till Fiskejournalen.

Årets tonfiskprojekt på västkusten, då tonfisk fångas och märks i forskningssyfte genom SLU, drar igång den 22 augusti och beräknas pågå ett par veckor beroende på väder och hur många tonfiskar de anmälda teamen lyckas märka.

Du kanske även gillar detta