Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Anders Lundin
Team Karlsberg vann fredagens ersättningsutmaning Big Fish, med en lax på 10,3 kilo. Foto: Kinnekulleträffen
Kinnekulleträffen inställd – svenska mästarna utsedda

I sista stund togs beslutet att ställa in klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen, på grund av coronaviruset. Det innebär att segrarna i Swedish Trolling Masters kan utses redan nu.

Arrangörerna av Kinnekulleträffen hade samråd med Götene kommuns säkerhetssamordnare, och de såg en risk i att folk från andra delar i landet åkte till Hällekis, dels för smittspridning och dels för att eventuellt insjuknade deltagare skulle belasta vården i fel del av landet. Som plåster på såren arrangerades istället en frivillig ”BIG FISH”-tävling för de team som var anmälda till Kinnekulleträffen.

Team Locos är Svenska mästare i trolling.

– Fredagens största var en lax på 10,3, som fångades av team Karlsberg som gick ut från Laxhall. Lördagens största var en lax på 10,35, som fångades av Team Forsbacken som gick ut från Spiken (Lidköping). Söndagens största var en lax på 8,3 som fångades av team No Fish som gick ut från Hällekis, berättar Fredrik Andersson i arrangörsstaben.

Med ett inställt Kinnekulleträffen så blev det bara fyra deltävlingar i SM-serien, Swedish Trolling Masters. Det innebär att ställningen efter Laxcup Vättern också blir slutresultatet. Guldmedaljörer är Team Locos med 90 poäng, silvermedaljörer Team F.I.S med 71 poäng, och bronsmedaljörer Team Bertan/Lowrance med 58 poäng.

Frågan är om det blir några ändringar inför nästa års upplaga av Kinnekulleträffen?

– Nejdå, alla team som är anmälda till årets tävling är anmälda till nästa års tävling. Vi hoppas bara på ett coronafritt läge, hälsar Fredrik Andersson.

Läs även om andra storlaxar:

Klassisk rulltömning när Team Bertan fick drömlaxen

 

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Tove Ahlander med sin 90 centimeter långa gös. Foto: Privat
Blixtar och dunder – då small det till ordentligt för Tove

Tove Ahlander tillhör landets flitigaste gösfiskare, med många stora exemplar på sitt samvete. Hur tung hennes senaste fisk var går dock inte att säga eftersom vågen typiskt nog var trasig …

Det var absolut ingen rekordfisk på något sätt – men visst är det ändå typisk att storgösen hugger när varken vågen eller kamerastativet fungerar. Men minst sagt hyfsad var den, och bilden blev tillräckligt bra för att läsarna ska kunna bilda sig en skaplig uppfattning om fiskens storlek. 
– Det var efter ett oväder som jag bestämde mig för ett vertikalpass efter gös, då de brukar vara riktigt bra fiske efter just åskoväder. Det var svårt att hitta de större gösarna tills jag i slutet av kvällen såg en större individ på min sidescan. Väl under givaren så högg den bestämt, berättar Tove Ahlander.
Hon mätte gösen till 90 centimeter, och vikten kunde alltså inte fastställas då vågen inte ville fungera. Men enligt Tove handlade det inte om personligt rekord, som tur var. 

Fiskejournalen passar på att fråga henne om sina bästa två tips för att lyckas med sensommarfisket efter gös.

  1. För att lyckas så kan både traditionellt jiggfiske och vertikalfiske både vara roligt och ge fina gösar, mete vid grynnor är också en bra metod. Det mest effektiva sättet att fånga stora gösar på är att leta dem pelagiskt med ekolod och vertikalfiska efter dem.
  2. I mörka eller humusfärgade vatten fungerar det bäst med skrikiga färger i grönt orange och gult, rött är även en favorit. Transparenta och glittriga färger funkar i soligt och halvklart väder. Oftast hittar du gösen nära djuphål, stenig och hård bottenstruktur, intill grynnor på kvällen och tidig morgon. 

Tove hälsar också att bästa gösfisket oftast är under ihållande högtryck och soliga dagar, så håll gärna koll på lufttrycket och väderleken för ett lyckat gösfiske. 
– Fullmåne och tilltagande mot fullmåne är även en sak jag också går efter. Har oftast haft ett bättre fiske kring den perioden. 


Tack för det Tove – och grattis till en mäktig fisk!

Du kanske även gillar detta