Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Mathias Arnham
Morten Valeur med en grann vårgädda över tio kilo. En dröm för gäddflugfiskaren. Läs Mortens bästa tips för gäddfiske i kallt vatten.
Köldstela gäddor älskar flugor - 5 heta tips från den danska eliten

Våra grannar söderöver har tröttnat på pandemin och begett sig ut på jakt efter gäddan. Den här gången med flugspöet i ena näven och flytringen i andra. Här kommer en hälsning från den danska sportfiskaren Morten Valeur. 

Morten fick ett nytt flugmönster av hans svenska vän Peter Alexandersson som visade sig fungera utmärkt för den trötta vintergäddan. Tillsammans fiskade de ett mindre danskt vatten vilket resulterade i en grym fisk med en uppskattad vikt över den magiska tiokilosgränsen. Här kommer Mortens bästa tips för gäddfiske efter fluga i kallt vatten.

Tips 1:
Fiska med mindre flugor med kortare stjärt om vintern och tidig vår. I kallt vatten hugger gäddan sällen mer än en gång och då ska den sitta.

Tips 2:

Fiska flugan mycket långsamt med många stopp där du låter flugan ”hänga” i vattnet under korta pauser. Peters fluga Alexis är en perfekt till just det ändamålet.

Flugan Alexis har ett grymt ”häng” som triggar den köldstela gäddan till hugg.

Tips 3:
Börja fiskepasset på grundområden där du vet att gäddan senare kommer leka. Jag har många gånger blivit överraskad hur tidigt gäddorna står grunt. I år stod gäddorna grunt redan i januari, vilket kan ha att göra med den milda vintern.

I kallt vatten hugger gäddan sällen mer än en gång och då ska den sitta.

Tips 4:
Klassikern med svarta flugor i grumligt vatten funkar oftast bäst. Charteuse fiskar bättre i klart vatten och mulet väder. Vita flugor i klart vatten och soligt väder. Enkelt men funktionellt.

Tips 5:
Fiskar du gädda innan leken så är det mycket viktigt att du hanterar fisken med största försiktighet. En snabb bild sen ska fisken släppas. Fiska hullinglöst, det gör jag alltid.

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Robert Westin
Glenn Svensson med sin praktgös. Foto: Alexander Johansson.
Glenn tog stor gös från fiskekajak

Sent en natt i juli sitter Glenn Svensson i sin fiskekajak på en sjö i Småland. Efter några timmars fiske suger det till hårt i spöt.

Glenn Svensson och Alexander Johansson fiskar ofta tillsammans. Dom har under en längre period fiskat ett vatten som dom ansett har stor potential. Kring 300 timmar har dom lagt på denna sjö. Denna kväll, den 11 juli, hade dom båda tagit med sina fiskekajaker.

– Under detta år har vi fiskat många pass i samma sjö. Vi har försökt att hitta ett mönster för när man ser stor fisk och när dem hugger. Jag och Alexander har också lärt oss vart i sjön man skall fiska för att hitta större fisk, säger Glenn till Fiskejournalen.

När dom kajakfiskande kompisarna kom in i ett område som är fem meter djupt får Glenn syn på en fisk som ligger när botten. Efter ett tag så högg det hårt i Glenns spö, det blir tvärstopp.

– Det blåste relativt mycket. Så trixet var att placera jiggen rätt, säger Glenn till Fiskejournalen.

Efter en 10 minuters fight så kommer gösen upp till kajaken och Glenn kan håva den. Han skriker av lycka när han inser hur stor fisken verkligen är.

Gösen vägde otroliga 11 220 gram, fördelat på 95 cm. Detta är en av dom tyngsta svenska gösarna i år och även troligt den tyngsta som är tagen från kajak under 2020.

Du kanske även gillar detta