Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Mathias Arnham
Morten Valeur med en grann vårgädda över tio kilo. En dröm för gäddflugfiskaren. Läs Mortens bästa tips för gäddfiske i kallt vatten.
Köldstela gäddor älskar flugor - 5 heta tips från den danska eliten

Våra grannar söderöver har tröttnat på pandemin och begett sig ut på jakt efter gäddan. Den här gången med flugspöet i ena näven och flytringen i andra. Här kommer en hälsning från den danska sportfiskaren Morten Valeur. 

Morten fick ett nytt flugmönster av hans svenska vän Peter Alexandersson som visade sig fungera utmärkt för den trötta vintergäddan. Tillsammans fiskade de ett mindre danskt vatten vilket resulterade i en grym fisk med en uppskattad vikt över den magiska tiokilosgränsen. Här kommer Mortens bästa tips för gäddfiske efter fluga i kallt vatten.

Tips 1:
Fiska med mindre flugor med kortare stjärt om vintern och tidig vår. I kallt vatten hugger gäddan sällen mer än en gång och då ska den sitta.

Tips 2:

Fiska flugan mycket långsamt med många stopp där du låter flugan ”hänga” i vattnet under korta pauser. Peters fluga Alexis är en perfekt till just det ändamålet.

Flugan Alexis har ett grymt ”häng” som triggar den köldstela gäddan till hugg.

Tips 3:
Börja fiskepasset på grundområden där du vet att gäddan senare kommer leka. Jag har många gånger blivit överraskad hur tidigt gäddorna står grunt. I år stod gäddorna grunt redan i januari, vilket kan ha att göra med den milda vintern.

I kallt vatten hugger gäddan sällen mer än en gång och då ska den sitta.

Tips 4:
Klassikern med svarta flugor i grumligt vatten funkar oftast bäst. Charteuse fiskar bättre i klart vatten och mulet väder. Vita flugor i klart vatten och soligt väder. Enkelt men funktionellt.

Tips 5:
Fiskar du gädda innan leken så är det mycket viktigt att du hanterar fisken med största försiktighet. En snabb bild sen ska fisken släppas. Fiska hullinglöst, det gör jag alltid.

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Robert Westin
Stören är mycket ovanlig i svenska vatten. Foto: Lena Palm.
Sensationellt fynd av rysk stör

Den 24 juni gjorde Lena Palm och Tomas Torvaldsson en märklig upptäckt när de vittjade sina flundragarn. Fyndet gjordes på sex-åtta meters djup i Sandvik, strax utanför Tärnö i Karlshamn.

I nätet fanns en ovanlig fisk som de bedömde som en stör. Den var cirka 50 centimeter lång och vägde uppskattningsvis 1,5–2 kilo. Efter bild- och videogranskning så kunde forskaren Jörn Gessner konstateras att det var en rysk stör, Acipenser gueldenstaedtii, rapporterar P4 Blekinge.

Den ryska stören är ovanlig i svenska vatten. Den har endast observerats ett fåtal gånger i Västerhavet samt längst efter de södra kusterna. Arten har sin naturliga utbredning i Kaspiska- och Svarta havet inklusive dom tillrinnande floderna.

– Rysk stör är en extremt sällsynt gäst i svenskt vatten med endast ett fåtal tidigare fynd, säger Markus Forslund, avdelningschef på Natur & Klimat på Länsstyrelsen Blekinge.

Den ryska stören uppträder dock ibland i andra europeiska vattendrag, oftast på grund av rymning eller avsiktlig utplantering.

Stören som Lena och Tomas fångade släpptes tillbaka i vattnet igen, så den kunde simmade vidare på nya äventyr.

Du kanske även gillar detta