Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige
Kommunen hjälper dig klå farfar

Djupkartan hjälper dig att hitta fiskeplatsen. Karta: Bollnäs kommun

Djupkartan hjälper dig att hitta fiskeplatsen. Karta: Bollnäs kommun

Gamla gubbar brukar ha en kuslig förmåga att hitta den där magiska platsen där storabborren gömmer sig. Tyvärr är farbröderna inte alltid pigga på att dela med sig av sin kunskap, men lyckligtvis finns hjälp att få.
Många kommuner lägger nämligen ut djupkartor över populära fiskevatten på sina hemsidor, helt gratis.
Kartorna hjälper dig att hitta heta platser som djuphålor och grynnor – värdefull kunskap när surgubbarna tiger.
Annons
Länsstyrelsen i Skåne har dessutom samlat djupkartor för hela länet på ett och samma ställe. Saknas kartor för din sjö? Hör av dig till kommunen och be dem ordna saken! Om de trilskas kan du alltid vädja om hjälp med att slå en äldre släkting på fingrarna…

Erik Kohlström

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxenburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta