Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige
Krafttag för Östersjölaxen

Sportfiskarna kräver krafttag för stärka Östersjöns laxbestånd. Vid ett sammanträde i Mörrum den gångna helgen framställde organisationen en lista med krav på åtgärder.
I samband med sammanträdet diskuterades den oroande utvecklingen för laxbestånden i Mörrumsån, som vi tidigare skrivit om här på fiskejournalen.se.
Provfisken indikerar att reproduktionen av laxungar är god, men ändå återvänder allt färre vuxna laxar till Mörrumsån. Detta är oroande, menar Sportfiskarna.

– Vi är bekymrade över situationen, säger Sportfiskarnas ordförande Joakim Ollén. Här borde vara fullt med lax och laxfiskare men ån tycks vara näst intill tom på lax. Det är allvarligt för Mörrumsåns världsberömda laxbestånd och ett slag mot bygden för vilken laxfisket har en mycket stor ekonomisk betydelse.
I samband med sammanträdet framställdes följande kravlista:

 • Förbjud nätfiske och fiske med andra typer av mängdfångande redskap efter lax i havet och på kusten.
 • Reservera laxen för sportfisket. Naturlaxen bör vara en resurs för sportfiske och fisketurism, inte industrifiske.
 • Tillför mer resurser för restaurering av laxens lek- och uppväxtområden i vattendragen.
 • Satsa mer resurser på forskning och uppföljning av Östersjöns laxbestånd, exempelvis bör antalet provfiskelokaler i Mörrumsån utökas.
 • Svenne Andersson

  Joakim Ollén fiskar själv ofta i Mörrumsån – och nu är han ordentligt bekymrad över laxbeståndet i ån. (Foto: Svenne Andersson)

  Joakim Ollén fiskar själv ofta i Mörrumsån – och nu är han ordentligt bekymrad över laxbeståndet i ån. (Foto: Svenne Andersson)

  Relaterad nyhet från din region
  4 timmar sedan Sverige
  Bosse Teuchler med svenska rekordet på färna. Det här är Bosses tredje färna över tre kilo. Foto: Sportfiskarnas storfiskregister.
  Nytt svenskt rekord på färna

  Bosse Teuchler är från och med nu en krönt färna-kung. Det nya rekordet på 3605 gram piskar det gamla med nöd och näppe, endast 25 gram skiljer fiskarna åt.

  De första dagarna i maj besökte Bosse Svartån. En plats som huserar stora färnor, det vet den insatte. Meningen med trippen till Svartån var att tillsammans med andra fiskeintresserade familjemedlemmar satsa på stor färna. Uppenbarligen gick satsningen hem, men vägen dit var både slingrig och hal.

  – Jag hade med mig både bröd, korv, räkor, kräftor och ost. Det var väldigt glest mellan nappen, Ett par napp första kvällen som resulterade i en fin hona på 2 710 g medan Janne och Loke bommade. På morgonen bytte jag ställe och fiskade grunt i strömmen med bröd – det resulterade i en färna på 2 820 g.
  Jag fick inget mer den dagen, men Loke fick två kilosfärnor. Senare på kvällen vid 23 00 så fick jag en på 2 400 gram och en halvtimme senare kom hugget jag drömt om. Fisken rymdes knappt i håven. Det var en olekt hona, fullkomligt smällfet och grov över ryggen. Otroligt vacker utan en enda skavank, berättar Bosse för Sportfiskarnas Storfiskregistrerare Nicka Hellenberg

  Den stora fisken visade sig vara en fullträff. 61,5 centimeter lång, 42 centimeter runt magen och otroliga 3605 gram, och det bästa av allt – ett nytt svensk rekord.

  Färnan är Bosses tredje över trekilosstrecket vilket bara det är en bragd.

  Vi på redaktionen lyfter fiskemössan och skickar iväg ett rungande grattis.

  Registrerade storfiskar och sportfiskerekord hittar du på: Storfiskregistret

  Mathias Arnham

  Du kanske även gillar detta