Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige
Det blir inget yrkesfiske med sex meter höga nät i Sommen.
Kritiserad nätdispens i Sommen dras tillbaka

Sommens rödingar och andra fiskar ser ut att slippa de extra stora nät som en yrkesfiskare nyligen fått godkända av Sommens fiskevårdsområde. Dispensen har nämligen dragits tillbaka efter stark kritik.

I söndags skrev vi om att en yrkesfiskare i Sommen hade beviljats dispens för att fiska med sex meter höga nät ner till tjugo meters djup. Det är en fördubbling av den tillåtna näthöjden enligt gällande fiskevårdsplan och skulle allvarligt hota sjöns rödingbestånd, som efter flera år av minskat nätfiske äntligen har återhämtat sig.
Fiskevårdsområdets beslut gick med andra ord helt på tvärs mot en hållbar förvaltning och rimmade dessutom illa med det förbud mot vertikalfiske som de infört i östra Sommen för att skydda just rödingen.

Annons

Efter avslöjandet har dispensen uppmärksammats av lokalpressen och kritiserats högljutt av mängder av engagerade sportfiskare i hela landet. Situationen blev ohållbar för fiskevårdsområdets styrelse som i måndags valde att dra tillbaka dispensen, efter samråd med yrkesfiskaren.

Henry Hermansson från Malexanders Sportfiskeklubb har arbetat länge för en hållbar förvaltning av sjön och välkomnar nu styrelsens beslut.

”Sunt förnuft räckte långt den här gången”

– Sunt förnuft räckte långt den här gången. Jag vill inte se det som att någon vann eller förlorade. Istället kan vi bara konstatera att ett utökat nätfiske inte hade något brett stöd. Nu hoppas jag att vi kan fortsätta arbetet för en välmående sjö. Vi har ju Sommen att förvalta för framtidens sportfiskare, hälsar han.

Även fiskeribiologen och sportfiskeguiden Henrik Olsson mottog måndagens beslut med stor lättnad.

”Ett mycket glädjande besked! ”

– Ett mycket glädjande besked! Tack vare engagerade människor löste sig situationen snabbt, säger han.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxenburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta