Just nu:
Annons

Nyheter

7 månader sedan Sverige Anders Lundin
Mini Hawkins avslutade fiskesemestern med en drömtorsk. Foto: Saltstraumen Brygge
Landfångade superfiskar från klassiska Saltströmmen

Här kommer en kort rapport som väcker lusten att rensa kalendern och bege sig till Nordnorge. Det handlar om två jättefiskar tagna från land i den klassiska Saltströmmen vid Bodö.

Damian Close med landfångad sej på 17,7 kilo. Foto: Saltstraumen Brygge

Det är Kurt Jeppesen, general manager på Saltstraumen Brygge, som låter hälsa att den senaste veckan bjudit på några ordentliga tungviktare. Visserligen handlar det inte om några rekordfiskar för arterna som sådana – utan det sensationella är att de fångats från stränderna.

Först baxade Richard ”Mini” Hawkins upp en torsk på närmare 25 kilo, vilket var nytt personligt rekord med drygt 10 kilo. Han och några kamrater hade tillbringat en hel vecka i området, och fiskesemestern slutade alltså i absolut succé med denna praktfisk.

Knappt hade superlativen ebbat ut innan nästa uppseendeväckande fångst rapporterades in. Det var Damian Close som också satte nytt personligt rekord, och då handlade det om en sej på imponerande 17,7 kilo.

Saltströmmen har bjudit på flera monsterfiskar de senaste åren, och här nedan kan du läsa om några fler:

https://www.fiskejournalen.se/landfangad-langa-pa-234-kilo/

 

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Robert Westin
Torsken är en populär sportfisk. Kommer Havs- och vattenmyndighetens förslag att räcka? Foto: Anders Holm
Ytterligare förslag skall hjälpa torsken

Läget för den svenska torsken är allvarligt och så har det varit under en längre period. Nu har Havs- och vattenmyndigheten kommit med ytterligare förslag om hur torsken skall kunna räddas.

Fiskejournalen har vid flertalet tillfällen rapporterat att statusen för torsken i Östersjön är dålig. Det finns ett undantag i utveckling. Det är för torskbeståndet kring Ålandshav.

Även torskbestånden som finns vid Västkusten är hotade. Havs- och vattenmyndigheten föreslår nu flera olika åtgärder för att hjälpa den svenska torsken på traven.

– Förslagen handlar om att komma till rätta med den mångfald av bakomliggande orsaker, som gör att torsken mår så dåligt. Det handlar både om förslag som kan ge snabba resultat och förslag som kan komma åt underliggande problem så som klimatförändringar och döda havsbottnar, säger statssekreterare Gunvor G Ericson till SVT.

Några av förslagen är skonsammare fiske, åtgärder mot övergödning, minska förekomsten av spöknät och att minska skarv- och sälbeståndet i områden där torsken är svag.

Du kanske även gillar detta