Just nu:
Annons

Nyheter

8 månader sedan Sverige Anders Lundin
Stockholms länsfiskekonsulent Henrik C Andersson. Foto: Tobias Fränstam
Länsfiskekonsulent känner sig hotad för fiskevårdsarbete

Fiskejournalen har nyligen berättat om förslagen att freda ännu fler områden för fiske i Stockholms skärgård. Stockholms länsfiskekonsulent Henrik C Andersson har nu känt sig hotat med anledning av det arbetet.

Även tidningen Mitti har skrivit om fredningsförslaget, och det var efter en intervju med dem som det startade en het diskussion på Facebook, där en person gick så långt som att föreslå att arkebusering införs. Det har dock inte upprättats en polisanmälan med anledning av händelsen.

– Jag upplevde det som ett hot och tog upp det med säkerhetsansvarig på länsstyrelsen. Vi har dock inte gått vidare med det eftersom hotet inte explicit riktade sig mot mig, säger Henrik C Andersson till Tidningen Skärgården.

Tidningen Skärgården frågar honom vilka grupper han tror upprörs över deras arbete:

– Det finns två kategorier som tycker det är skitdåligt. Den ena är de som tycker att jag åker runt och fiskar för mitt eget höga nöjes skull och att fredningen skapar en invasion av säl och skarv som äter upp all fisk. Det är en fullständig missuppfattning, det är ett jäkla slit att hålla på med det här. Någon som inte har ett fiskeintresse i grunden skulle aldrig göra det. Men den största kritiken handlar om att vi gör för lite och skyddar för få vikar, svarar Henrik C Andersson.

Läs om förslaget kring Stockholms fiske här!

Se även filmen om Stockholms gäddtätaste vik med Henrik C Andersson och Tobias Fränstam:

Så här ser det ut i Stockholms mest gäddtäta vik

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Holm
Bild från tonfiskprojektet 2017, när en av de stora tonfiskarna drillas. Foto: Martin Falklind
Tonfiskar siktade utanför Varberg

Under torsdagen observerade en av Fladenbåtarna, som var ute för att fiska makrill, flera blåfenade tonfiskar vid Lilla Middelgrund.

Det var gänget på Falkskär II som fick göra den häftiga observationen när de fiskade makrill vid Lilla Middelgrund, utanför Varberg. Vid 17-tiden dök plötsligt tonfisk upp och avbröt makrillfisket. Alexander Oriz var kapten under turen.

– Däcksman och två kunder såg tydligt en stor tonfisk som var uppe med hela kroppen över ytan cirka 150 meter från båten. Utöver detta observerade jag samtidigt tre stora plask i samma område, berättar Alexander Oriz till Fiskejournalen.

I området fanns ovanligt stora mängder sill, en mängd som han noterar vara unik för i år. Sillstimmen lockar också till sig stora mängder måsar vilket kan vara värt att hålla utkik efter till havs – då kan tonfisken finnas i närheten.

Längden på den hoppande tonfisken uppskattas till 2-2,5 meter. Observationen under torsdagen är inte den första för året.

– Detta är andra gången vi siktar tonfisk utanför Varberg. Den 27/6 siktade jag ett par hoppande tonfiskar endast några sjömil utanför Varberg, på väg ut till Middelgrund, säger Alexander Oriz till Fiskejournalen.

Årets tonfiskprojekt på västkusten, då tonfisk fångas och märks i forskningssyfte genom SLU, drar igång den 22 augusti och beräknas pågå ett par veckor beroende på väder och hur många tonfiskar de anmälda teamen lyckas märka.

Du kanske även gillar detta