Just nu:
Annons

Nyheter

7 månader sedan Sverige Anders Lundin
Stockholms länsfiskekonsulent Henrik C Andersson. Foto: Tobias Fränstam
Länsfiskekonsulent känner sig hotad för fiskevårdsarbete

Fiskejournalen har nyligen berättat om förslagen att freda ännu fler områden för fiske i Stockholms skärgård. Stockholms länsfiskekonsulent Henrik C Andersson har nu känt sig hotat med anledning av det arbetet.

Även tidningen Mitti har skrivit om fredningsförslaget, och det var efter en intervju med dem som det startade en het diskussion på Facebook, där en person gick så långt som att föreslå att arkebusering införs. Det har dock inte upprättats en polisanmälan med anledning av händelsen.

– Jag upplevde det som ett hot och tog upp det med säkerhetsansvarig på länsstyrelsen. Vi har dock inte gått vidare med det eftersom hotet inte explicit riktade sig mot mig, säger Henrik C Andersson till Tidningen Skärgården.

Tidningen Skärgården frågar honom vilka grupper han tror upprörs över deras arbete:

– Det finns två kategorier som tycker det är skitdåligt. Den ena är de som tycker att jag åker runt och fiskar för mitt eget höga nöjes skull och att fredningen skapar en invasion av säl och skarv som äter upp all fisk. Det är en fullständig missuppfattning, det är ett jäkla slit att hålla på med det här. Någon som inte har ett fiskeintresse i grunden skulle aldrig göra det. Men den största kritiken handlar om att vi gör för lite och skyddar för få vikar, svarar Henrik C Andersson.

Läs om förslaget kring Stockholms fiske här!

Se även filmen om Stockholms gäddtätaste vik med Henrik C Andersson och Tobias Fränstam:

Så här ser det ut i Stockholms mest gäddtäta vik

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Robert Westin
Markägaren Peter Gerdtsson kör fram natursingel med sin Lamborghinitraktor till en av de nya lekbottnarna i Ståstorpsån. Foto: Ebbe Berglund
Ståstorpsån restaureras

En av de så kallade Trelleborgsåarna, Ståstorpsån, ska restaureras på initiativ av markägarna i ett nystartat vattenvårdsprojekt. Enligt Sportfiskarna är planen att hela vattendraget ska återställas.

Ståstorpsån utgör tillsammans med de övriga vattendragen kring Trelleborg grundbulten för ett av landets bästa kustfisken efter havsöring. Vattendragen är mycket produktiva men samtidigt hårt påverkade av olika former av markanvändning. Nu skall dom återställas.

Hela vattendraget ska återställas genom bland annat anläggande av svämzoner och våtmarker. I projektet skall också lek- och uppväxtområden för fisk återställas.

Först ska en visningssträcka iordningställas. Detta görs för att ge en bild av hur vattendraget kommer att se ut när restaureringen är klar.

Sportfiskarna är nu i full färd med att, tillsammans med markägaren, anlägga lekbottnar och uppväxtmiljöer för främst havsöring. Sammanlagt kommer mellan 50 och 100 ton sten och lekgrus att läggas ut. Det kommer även att läggas ut död ved och i höst kommer plantering av al och andra trädslag att göras.

Du kanske även gillar detta