Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Skyddsjakt ska minska skarvarnas effekt på fiskbestånd. Foto: Maria Ovegård
Länsstyrelsen beviljar skyddsjakt på skarv

Länsstyrelsen i Västra Götalands län ger bland annat Sportfiskarna och Svenska Jägarförbundet tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Skarvarna trivs längs Bohusläns kust och flera kolonier har vuxit sig stora. För att begränsa fåglarnas skadeverkan på fisk har Länsstyrelsen i Västra Götalands län beviljat förnyelse av Sportfiskarnas och Svenska Jägarförbundets tillstånd för skyddsjakt. Även Sveriges Fiskares Producentorganisation har beviljats tillstånd i samma beslut.

Skyddsjakten får inte bedrivas närmare än 300 meter från skarvarnas kolonier. Maximalt får 10 skarvar fällas per person och dag och rapporteringsplikt gäller. Den sammanlagda jakten får högst omfatta 2000 skarvar.

Tillståndet har redan trätt i kraft och löper fram till 30 november 2020.

”Nu kan vi med start i Västra Götaland börja arbetet med att skydda våra fiskbestånd i särskilt utsatta områden”

– Nu kan vi med start i Västra Götaland börja arbetet med att skydda våra fiskbestånd i särskilt utsatta områden, säger Sportfiskarnas generalsekreterare Sten Frohm.

Läs mer här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
2 dagar sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta