Just nu:
Annons

Nyheter

1 månad sedan Sverige Robert Westin
Lapland Pike ställer in 2020. Kommer tillbaka 2021. Foto: Privat.
Lapland Pike ställer in 2020

Många svenska fisketävlingarna har ställts in på grund av Covid-19. Nu har även tävlingsledningen för Lapland Pike kastat in handduken, för detta år.

Gäddfisketävlingen Lapland Pike, som startade 2018, ställer in årets upplaga på grund av coronapandemin. Tävlingen vart snabbt en av Norrland största gäddfisketävlingar och den har lockat duktiga gäddfiskare från hela Sverige och stora delar av Europa.

– Tyvärr så blev även vi tvungen att ställa in vår tävling detta år. Vi är tillbaka nästa år, då kommer tävlingen att genomföras i Åsele, säger Jessica Öberg, projektledare, till Fiskejournalen.

Lapland Pike har varit en ambulerande tävling som först var i Lycksele och i fjol genomfördes den i Dorotea.

Tävlingsledningen har beslutat att anmälningarna flyttas fram till nästa år. Dom lag som har avanmält sig har fått tillbaka hela anmälningsavgiften.

– Det är glädjande att många av våra tävlande har valt att stå kvar till nästa år. Vi ser det som ett tecken på att dom tycker om vår tävling, avslutar Jessica.

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Robert Westin
Avloppsvatten skrämde bor fisken. Foto: Privat.
Hittade avloppsvatten i stället för fisk

Jonathan Bark, biolog hos Sportfiskarna, skulle göra den årliga elfiskeinventeringen i Haga å. När han kom fram till platsen möttes han av en stark stank.

När Jonathan Bark hos Sportfiskarna genomför den årliga kontrollen av fiskbeståndet i Haga å så brukar dom mötas av fisk. I måndags så var det rena vattnet utbytt mot avloppsvatten och fisken var borta.

– Det var fullt med slam på botten som luktade avlopp. Det hade läckt ut toalettvatten och var helt tomt på fisk. Jag kan säga att det inte luktade gott i bilen sedan, säger Jonathan Bark, till Göteborg direkt.

Direkt efter upptäckten kontaktade han Miljöförvaltningen i Göteborg.

Dagen efter konstaterades att läckan orsakats av ett stopp på Letsegårdsvägen i Billdal. Samma dag påbörjades en slamsugning för att förhindra att det orenade avloppsvattnet skulle spridas vidare.

Jonathan Bark är så klart nöjd över att det gick fort att ta hand om läckan, men samtidigt oroar han sig för fiskbeståndet.

– Det brukar krylla av fisk, framför allt är det mycket havsöring som går upp där och lägger sina ägg. Därför är det ett viktigt vattendrag för kommande generationer av fisk, avslutar Jonathan.

Du kanske även gillar detta