Just nu:
Annons

Nyheter

1 vecka sedan Sverige Robert Westin
Lapland Pike ställer in 2020. Kommer tillbaka 2021. Foto: Privat.
Lapland Pike ställer in 2020

Många svenska fisketävlingarna har ställts in på grund av Covid-19. Nu har även tävlingsledningen för Lapland Pike kastat in handduken, för detta år.

Gäddfisketävlingen Lapland Pike, som startade 2018, ställer in årets upplaga på grund av coronapandemin. Tävlingen vart snabbt en av Norrland största gäddfisketävlingar och den har lockat duktiga gäddfiskare från hela Sverige och stora delar av Europa.

– Tyvärr så blev även vi tvungen att ställa in vår tävling detta år. Vi är tillbaka nästa år, då kommer tävlingen att genomföras i Åsele, säger Jessica Öberg, projektledare, till Fiskejournalen.

Lapland Pike har varit en ambulerande tävling som först var i Lycksele och i fjol genomfördes den i Dorotea.

Tävlingsledningen har beslutat att anmälningarna flyttas fram till nästa år. Dom lag som har avanmält sig har fått tillbaka hela anmälningsavgiften.

– Det är glädjande att många av våra tävlande har valt att stå kvar till nästa år. Vi ser det som ett tecken på att dom tycker om vår tävling, avslutar Jessica.

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Robert Westin
Elvaårige Rasmus Engström fick en drömlax, 118 cm. Foto: Maria Bäcktorp.
11-årige Rasmus fick en drömstart på sin laxfiskekarriär

Under midsommarhelgen var vattenflödet perfekt för laxfiske i Ängesån. Tillsammans med bonuspappan Kjell stegade elvaårige Rasmus Engström ner till ån, för sitt första laxfiskepass i livet.

Den lilla skogsälven Ängesån är ett biflöde till mäktiga Kalix älv. Att den håller lax är vida känt. Men ån är även känd att den kan vara svårfiskad.

Under midsommarhelgen var vattenflödet bra. Då bestämde sig 11 åriga Rasmus Engström och bonuspappan Kjell Bäcktorp för att prova laxlyckan.

Kjell hade med sig sitt tvåhandsspö och Rasmus tog med sitt spinnspö. När dom kom fram så gick Kjell lite nedström så att han skulle få utrymme för sina flugkast.

På Rasmus spinnspö satt ett skeddrag. Efter ett tag så högg en fisk, det var en fin lax som tyvärr gick lös.

– Rasmus har fiskat sedan har var 5 år gammal. Han är jätteintresserad av fiske. Oftast fiskar han gädda och abborre, säger Maria Bäcktrop, Rasmus mamma, till Fiskejournalen.

Rasmus och Kjell fortsatte med sitt fiske och Rasmus fick ett rejält hugg. Kjell såg snabbt att det var en stor lax som hade tagit skeddraget så han skyndade till Rasmus för att hjälpa till. Efter Kjells instruktioner och lite dramatik så kunde Rasmus landa laxen.

– Detta är jätteroligt. Jag har fiskat lax i hela mitt liv och jag har aldrig fått en sådan fin lax. Detta var första gången som Rasmus fiskade lax och han får landa en så fin fisk. Nu är han nog fast i laxfisket, säger Kjell till Fiskejournalen.

Den fina laxhanen mätte 118 cm och vågen visade 17,5 kg.

Du kanske även gillar detta