Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige
Lottdragning om fiskekort

Den kvoterade flugfiskesträckan av Ransarån mellan Ransarn och Gikasjön är ett mycket populärt fiskevatten. Nytt för i år är att det varje förmiddag kommer att ske en lottdragning av de två fiskekort utöver de åtta bokningsbara platserna som finns.
– Nu slipper vi att fiskare tältar i foajen för att komma över fiskekorten. Vi hoppas att det kommer bli en smidigt och uppskattat tillvägagångssätt, berättar Jonas Olsson vid Fiskecentrum Saxnäs.
Lottdragningen kommer att äga rum klockan 11 varje förmiddag. Är det fler än två personer som vill köpa fiskekorten kommer alltså en lottdragning att ske. Fiskekortet är giltigt under ett dygn från kl 12.00.

Annons
För mer information, Fiskecentrum Saxnäs, tel 0940-700 44.
Magnus Ström

Flugfiske efter Ransaråns rödingar lockar varje år fiskare från när och fjärran.

Flugfiske efter Ransaråns rödingar lockar varje år fiskare från när och fjärran.

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta