Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Edvin Mattsson med sin finfina id. Foto: Privat
Många spännande arter redan uppfiskade i Artjakten

Nu är det semestertider – och för många innebär det extra mycket tid för fiske. Glöm inte att vara med i den populära ungdomstävlingen Artjakten, där du kan vara med och tävla var du än bor, och vad du än fångar!

Moa Maripuu med sjustrålig smörbult.

Den första månaden i Artjakten har bjudit på spektakulära fångster i olika form, färg och storlek från över 200 duktiga unga fiskare i alla möjliga åldrar. En av de yngre som har hittat fiskelyckan är Edvin Mattsson, som på sitt nyinköpta metspö lyckades fånga en finfin id som blev nytt personbästa! Stort grattis till Edvin som får ett sprillans nytt Zazaa skeddrag hemskickat till sig.

Vi måste också nämna två fiskare som varit riktigt på hugget så här långt, och det är Gustav Yxell i Halmstad, som fångat hela 35 arter, och Moa Maripuu i jämtländska Ås som fångat 23 arter.

Till alla er som rapporterat kan vi bara säga grymt fiskat! Fortsätt bara på med fisket, för man vet aldrig när drömfångsten dyker upp, stor eller liten. Följ händelseutvecklingen på Fiskejournalen, där du också får veta hur du anmäler dig till tävlingen.

Läs allt du behöver veta om Artjakten här:

Äntligen dags för Artjakten – häng med på äventyret!

 

 

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Robert Westin
Voice of the Ocean har teamat upp med Lasse Åberg för att sprida kunskap om Östersjön. Foto: Voice of the Ocean webb.
Ny satsning förmedlar kunskap om tillståndet i Östersjön

Undersökningen ’Svensk samhällsoro 2019’ visade att ’Försäkrad havsmiljö’ ligger i topp hos svenskarna oro inför framtiden. Trots detta har ämnet svårt att prioriteras i samhället. Detta vill stiftelsen Voice of the Ocean (VOTO) förändra.

I takt med människans utveckling prövas haven allt hårdare. Utfiskning, övergödning och farliga utsläpp är bland de stora frågorna. För att åstadkomma en förändring krävs en bredare kunskap och engagemang. Med det som målsättning grundades stiftelsen Voice of the Ocean.

– Jag har dykt i över 30 års tid och sett hur Östersjön förändrats. Med Voice of the Ocean vill jag samla det nätverk av kunniga dykare, filmare och forskare jag byggt upp till en gemensam kraft, säger Carl Douglas, grundare av Voice of the Ocean.

För att nå ut med budskapet har Voice of the Ocean i ett av sina första projekt valt att öka kunskapen kring viktiga havsfrågor. Det gör stiftelsen i ett samarbete med Lasse Åberg.

-Jag kan väl milt sagt säga att Östersjön ligger mig varmt om hjärtat då vi halvårsvis bor på östra Gotland. Det har varit både lärorikt och intressant att förmedla information om vårt kära hav, säger Lasse Åberg.

Lasse Åberg har skapat tio animerade kortfilmer som beskriver frågorna. Dessa leder tittaren vidare till voiceoftheocean.org där man hittar länkar till filmer med forskare och experter.

Syftet är att öka allmänbildningen och engagemanget i samhället för att på det viset ge havet en starkare och tydligare röst.

Länk: Här kan du se kortfilmerna om Östersjön.

Kort om stiftelsen

Voice of the Ocean grundades 2019. Initiativtagare är Carl Douglas, som i 30 års tid både dykt och engagerat sig i haven. Stiftelsen arbetar för en framtid där allmänhetens kunskap och intresse kring haven ger ett hållbart samspel mellan människa och hav.

Mer information om stiftelsen finns på voiceoftheocean.org.

Du kanske även gillar detta