Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Maria Ålander
Den odlade laxen är god och billig, men har ett högt miljöpris. Bild: Norsk sjömatsråd
Manifestation mot laxodlingsindustrin

En grupp i Norge har tagit ställning mot laxodlingsindustrin och ska hålla en manifestation framför Stortinget i Oslo 27 maj.
Laxodlingdsindustrin i Norge är stor och mäktig. Den omsätter över 50 miljarder norska kronor per år och för norrmän att kritisera den är känsligt. Det handlar om många jobb och hela byars försörjning. Men det handlar också om att Norge i och med laxodlingarna, sänker andra byar, vars försörjning baseras på sportfisketurism.

Fodret görs från fisk som trålas upp ur haven runtom i världen.

Att laxuppgångarna blir allt sämre, beror enligt många på laxodlingarna. Laxodlingarna förorenar de vilda bestånden med laxlus och andra sjukdomar. De vilda beståndens gener, blandas upp med de sönderavlade laxar som rymmer från odlingarna. Dessutom skapar själva odlingarna övergödning och giftutsläpp. Som om inte detta var nog, behövs ju även foder till odlingarna, foder som görs från fisk som trålas upp ur haven runtom i världen.
Manifestationen äger rum på Eidvolls plats utanför stortinget i Oslo 27 maj klockan 16.00. Läs mer på gruppens Facebooksida. 

Relaterad nyhet från din region
2 dagar sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta