Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Hans Hällman
Snart kan regnbågsodlingen i Siljan vara ett minne blott. Foto: Nicka Hellenberg
Massfångst av regnbåge i Vänern

Mängder av sportfiskare flockas längs stränderna som angränsar till en odling utanför Götene. Orsaken är att vattnet är fullt av huggvillig regnbåge. 

I fjol skrev vi om en stor rymning av regnbågar från en odling utanför Götene. Den gången fångades mängder av regnbågar under ett par veckor. Nu finns det återigen rikligt med regnbåge i samma vatten – och därmed fullt av fiskare längs stränderna.

”Jag såg nog 30 fiskare i helgen. Det såg ut som alla fick bra med fisk”

– Jag såg nog 30 fiskare i helgen. Det såg ut som alla fick bra med fisk. Min kompis fick tolv. Jag var även ute i dag och då blev det fyra, Maxvikten var runt fyra kilo, berättar lokalbon Ronny Pettersson.

Att fånga fisken är inte svårt. Förutom den rika tillgången tycks de hugga på det mesta.

”Själv fiskar jag med räka och kastföte men spinn och fluga fungerar också”

–  Själv fiskar jag med räka och kastföte men spinn och fluga fungerar också, berättar Ronny.

Ronnys systerson Peter Ronsröm med en regnbåge från helgens fiske. Foto: Ronny Pettersson

Fisket bedrivs alltså i närheten av samma odling som i fjol drabbades av en större rymning. När vi kontaktar odlingens ägare så känner han inte till att någon ny rymning har skett. Inte heller Länsstyrelsen har hunnit undersöka saken.

Regnbåge är inte en naturligt förekommande art i Vänern och rymlingar kan sprida smitta och konkurrera med andra arter.

”Länsstyrelsen anser att det är bra att de fiskar som inte är naturliga i vattensystemet fiskas upp”

– Länsstyrelsen anser att det är bra att de fiskar som inte är naturliga i vattensystemet fiskas upp. Vi tar också tacksamt emot information om var och när de fiskats upp i Vänern samt data på längd och vikt på fisken för vidare utredningsarbete, säger David Solstorm, länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
2 dagar sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta