Just nu:
Annons

Nyheter

7 månader sedan Sverige Anders Lundin
Det finns mycket för Älvräddarna att ta tag i. Här en av torrfårorna i Ångermanälven. Foto: Älvräddarna
Nödropet från Rossön: Offra inte Ångermanälven

Reaktionerna kring den nationella planen för vattenkraften i Ångermanälven låter inte vänta på sig. Somliga beskriver den som en blåsning, och nu kommer exempelvis ett nödrop från folk kring Rossön, som vädjar till myndigheterna att inte lämna dem tomhänta.

Fiskejournalen skrev tidigare i höstas om situationen längs Ångermanälven, där det tvärtemot förhoppningarna kan bli väldigt få insatser för vattenmiljön och fisket när den nationella planen för vattenkraften träder i kraft. Det kan du läsa om här!

Nu skriver två fiskevårdsområden kring byn Rossön i nordvästra delen av Ångermanland en vädjan till politiker och myndigheter att genomföra åtgärderna som de hoppats på.

”Vi som arbetat med fiske och fisketurism i bygden sedan 90-talet har sett en ökande tillströmning av främst utländska besökare. Fisketuristerna ger direkta och indirekta arbetstillfällen, de handlar mat i vår matbutik, fiskegrejer mm i sportaffären och järnhandeln. En viktig andel för dessa butikers överlevnad. Till detta ska läggas skatteinkomster”, skriver Rolf Karlsson och Steinar Mårtensson i Rossöns FVOF och Rörströmsälvens FVOF.

De frågar sig hur detta nu påverkas av kommande omprövningar av vattenkraften? De tidigare forsarna är i dag till stora delar torrlagda eller överdämda. Strömlevande arter som öring och harr har minskat och fiskarnas möjlighet att vandra som tidigare har försvunnit, framkommer det i skrivelsen,

”Att avstå från miljöåtgärder i våra älvar till förmån för elproduktion som tex används inom industri eller annat som medför utsläpp av koldioxid kan varken anses bra för lokal miljö eller klimatet. Vi hoppas mot denna bakgrund att kommande omprövningar av vattenkraften resulterar i att Rossön och miljön i kringliggande vattendrag får bättre möjligheter till långsiktig utveckling och överlevnad”.

De anser det vara politikernas ansvar att hitta en rättvis fördelning i Sverige, mellan stad och land. De påtalar också situationen att vattenkraftens vinster oftast hamnar någon helt annanstans än i den lokala miljön.

Läs även om detta:

Fiskvägar får tummen ned: ”Win-win att riva ut i stället”

 

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Robert Westin
Avvecklingen av Mariebergs kraftverk direktsändes. Foto: Älvräddarna.
Nu är Mariebergs kraftverk rivet

Den 1 juli revs Mariebergs kraftverk som låg i Mörrumsån. Händelsen livesändes och mitt under rivningen så sågs laxar vandra förbi i den nyöppnade älvfåran.

För några veckor sedan rapporterade Fiskejournalen att rivningen av Mariebergs kraftverk i Mörrums ån skulle rivas i direktsändning. Människor från hela världen följde avvecklingen av kraftverket med stort intresse genom ett webinar som organisationen Dam Removal Europe organiserade. Bland annat medverkade Älvräddarnas generalsekreterare Christer Borg.

– Det är själv klart jättebra att denna typ av vandringshinder försvinner så att vi får en ökad biologisk mångfald i Sverige. Jag hoppas att vi kan få se fler avvecklingar av obsoleta vattenkraftverk, tex Hednäs kraftverk i Åbyälven, säger Christer Borg till Fiskejournalen.

Rivningen av kraftverket kom lägligt. Medan rivningen pågick så kunde dom som var på plats se när laxar vandrade uppström, förbi det rivna kraftverket, till nya lekplatser.

– Medan webinariet och rivningen fortgick observerades fler är tio stora laxar som vandrade förbi oss. Flera av dom vägde mer än 10 kg. Detta var otroligt glädjande att se. Det visar att när man river en damm så kommer resultatet snabbt, säger Esa Fahlén, projektledare hos Älvräddarna, till Fiskejournalen.

Nu kan du se hela webinariet och få ta del av rivningen. Man får även höra om hur arbetet med att riva ut kraftverk och dammar i övriga Europa och i USA fortgår.

Du kanske även gillar detta