Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Nordanstig får riva ut kraftverken i Gnarpsån. Foto: Ur filmen "Många bäckar små".
Nordanstig når nästa nivå – får riva ut två kraftverk

Har ni sett filmen ”Många bäckar små”? Om inte, så rekommenderar vi att ni gör det via länken nedan. Det handlar om föredömliga Nordanstigs kommun, som storsatsar på att återställa vattendrag.

Nu står det även klart att Nordanstigs kommun kan nå nästa nivå, i sitt arbete att återskapa vattendrag till förmån för biologisk mångfald, sportfiske och turism. Mark- och miljödomstolen i Östersund har nämligen godkänt Nordanstigs kommuns ansökan om att riva två kraftverksanläggningar i Gnarpsån.

Nedmonteringen planeras att börja om två år, och kommer innebära att fyra kilometer strömsträcka återskapas i anslutning till anläggningarna.

– Vattenkraften spelade historiskt en viktig roll för att elektrifiera bygden, men idag ser vi att vi kan ersätta småskalig vattenkraft med vindkraft och solkraft och då i stället uppnå stor miljönytta genom att avveckla kraftverken till förmån för fisken och vattenmiljön. Vi hoppas nu även få ökad fisketurism till regionen, kommenterar Stig Eng, vice ordförande i kommunstyrelsen (C), på Sportfiskarnas hemsida.

Inköpen av kraftverken har till hälften delfinansierats med bidrag från Naturskyddsföreningens fond Bra miljöval. Även Sportfiskarnas insamlingsprojekt ”Ge fan i våra vatten” har bidragit till inköpen.

Här ser ni filmen om fiskevård i Nordanstig och Hudiksvall.

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Holm
Håll utkik efter den stulna båten. Foto: Privat
Efterlysning: Sportfiskebåt stulen

En välutrustad sportfiskebåt stals i Tumba söder om Stockholm mellan den 31 juli och 10 augusti, och nu uppmanas sportfiskare hålla utkik och komma med tips.

Modellen är en Mako 19 CPX med en 200 hk Evinrude och stals stående på en trailer med registreringsnummer YDE604 hemma hos ägaren i Tumba. Båten är försedd med dekaler på sidorna där det står Team Sportfiskeprylar. Båtens skrovnummer är US-BUJ95672E717 och den är av 2017 årsmodell. Motorn har motornummer 05498527 och är av 2018 års modell. Värdet på båten uppskattas till 600 000 kronor.

Tips lämnas via Larmtjänst.

Du kanske även gillar detta