Just nu:
Annons

Nyheter

9 månader sedan Sverige Anders Lundin
Nej, det blir ingen mer odlad lax på skolbarnens tallrikar i Åre.
Norge försöker omvända Åre – som nobbar inbjudan

Åre kommun både omskrivs och uppvaktas flitigt efter sitt beslut att stoppa servering av odlad lax i skolor och förskolor. Nu mullrar det ordentligt på andra sidan gränsen av Årefjällen.

Fiskejournalen har i flera artiklar berättat om Åre kommuns ställningstagande kring den odlade laxen, och det finns anledning att fortsätta rapporteringen. Uppenbarligen är odlingsbranschen besvärad av beslutet, och nu försöker organisationen Sjömat Norge med deras 500 medlemmar att omvända Åres politiker. De menar att allt handlar om ett missförstånd och bjuder nu in hela kommunstyrelsen till Tröndelags kust för att besöka några av deras anläggningar.

Politikern som drev fram beslutet, socialdemokraten Peter Bergman, är dock inte så imponerad av inbjudan, utan nobbar inbjudan från Sjömat Norge.

– De menar att det är ”missförståelser” som ligger till grund för kommunens beslut kring att inte servera våra barn odlad lax. Själv vill jag hävda att det är förståelse och stor kunskap som ligger till grund för beslutet. Och jag är fortfarande väldigt stolt att vi går före i denna fråga. Så tack, men ett personligt nej tack till er inbjudan, meddelar Peter Bergman som nu uppmanar fler kommuner att ta liknande initiativ framöver, både i Sverige och Norge.

För er som vill veta mer om laxindustrin så rekommenderar vi filmen Artifishal, som nu ligger ute fritt på Youtube.

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Robert Westin
Voice of the Ocean har teamat upp med Lasse Åberg för att sprida kunskap om Östersjön. Foto: Voice of the Ocean webb.
Ny satsning förmedlar kunskap om tillståndet i Östersjön

Undersökningen ’Svensk samhällsoro 2019’ visade att ’Försäkrad havsmiljö’ ligger i topp hos svenskarna oro inför framtiden. Trots detta har ämnet svårt att prioriteras i samhället. Detta vill stiftelsen Voice of the Ocean (VOTO) förändra.

I takt med människans utveckling prövas haven allt hårdare. Utfiskning, övergödning och farliga utsläpp är bland de stora frågorna. För att åstadkomma en förändring krävs en bredare kunskap och engagemang. Med det som målsättning grundades stiftelsen Voice of the Ocean.

– Jag har dykt i över 30 års tid och sett hur Östersjön förändrats. Med Voice of the Ocean vill jag samla det nätverk av kunniga dykare, filmare och forskare jag byggt upp till en gemensam kraft, säger Carl Douglas, grundare av Voice of the Ocean.

För att nå ut med budskapet har Voice of the Ocean i ett av sina första projekt valt att öka kunskapen kring viktiga havsfrågor. Det gör stiftelsen i ett samarbete med Lasse Åberg.

-Jag kan väl milt sagt säga att Östersjön ligger mig varmt om hjärtat då vi halvårsvis bor på östra Gotland. Det har varit både lärorikt och intressant att förmedla information om vårt kära hav, säger Lasse Åberg.

Lasse Åberg har skapat tio animerade kortfilmer som beskriver frågorna. Dessa leder tittaren vidare till voiceoftheocean.org där man hittar länkar till filmer med forskare och experter.

Syftet är att öka allmänbildningen och engagemanget i samhället för att på det viset ge havet en starkare och tydligare röst.

Länk: Här kan du se kortfilmerna om Östersjön.

Kort om stiftelsen

Voice of the Ocean grundades 2019. Initiativtagare är Carl Douglas, som i 30 års tid både dykt och engagerat sig i haven. Stiftelsen arbetar för en framtid där allmänhetens kunskap och intresse kring haven ger ett hållbart samspel mellan människa och hav.

Mer information om stiftelsen finns på voiceoftheocean.org.

Du kanske även gillar detta