Just nu:
Annons

Nyheter

8 månader sedan Sverige Anders Lundin
Nej, det blir ingen mer odlad lax på skolbarnens tallrikar i Åre.
Norge försöker omvända Åre – som nobbar inbjudan

Åre kommun både omskrivs och uppvaktas flitigt efter sitt beslut att stoppa servering av odlad lax i skolor och förskolor. Nu mullrar det ordentligt på andra sidan gränsen av Årefjällen.

Fiskejournalen har i flera artiklar berättat om Åre kommuns ställningstagande kring den odlade laxen, och det finns anledning att fortsätta rapporteringen. Uppenbarligen är odlingsbranschen besvärad av beslutet, och nu försöker organisationen Sjömat Norge med deras 500 medlemmar att omvända Åres politiker. De menar att allt handlar om ett missförstånd och bjuder nu in hela kommunstyrelsen till Tröndelags kust för att besöka några av deras anläggningar.

Politikern som drev fram beslutet, socialdemokraten Peter Bergman, är dock inte så imponerad av inbjudan, utan nobbar inbjudan från Sjömat Norge.

– De menar att det är ”missförståelser” som ligger till grund för kommunens beslut kring att inte servera våra barn odlad lax. Själv vill jag hävda att det är förståelse och stor kunskap som ligger till grund för beslutet. Och jag är fortfarande väldigt stolt att vi går före i denna fråga. Så tack, men ett personligt nej tack till er inbjudan, meddelar Peter Bergman som nu uppmanar fler kommuner att ta liknande initiativ framöver, både i Sverige och Norge.

För er som vill veta mer om laxindustrin så rekommenderar vi filmen Artifishal, som nu ligger ute fritt på Youtube.

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Robert Westin
Stören är mycket ovanlig i svenska vatten. Foto: Lena Palm.
Sensationellt fynd av rysk stör

Den 24 juni gjorde Lena Palm och Tomas Torvaldsson en märklig upptäckt när de vittjade sina flundragarn. Fyndet gjordes på sex-åtta meters djup i Sandvik, strax utanför Tärnö i Karlshamn.

I nätet fanns en ovanlig fisk som de bedömde som en stör. Den var cirka 50 centimeter lång och vägde uppskattningsvis 1,5–2 kilo. Efter bild- och videogranskning så kunde forskaren Jörn Gessner konstateras att det var en rysk stör, Acipenser gueldenstaedtii, rapporterar P4 Blekinge.

Den ryska stören är ovanlig i svenska vatten. Den har endast observerats ett fåtal gånger i Västerhavet samt längst efter de södra kusterna. Arten har sin naturliga utbredning i Kaspiska- och Svarta havet inklusive dom tillrinnande floderna.

– Rysk stör är en extremt sällsynt gäst i svenskt vatten med endast ett fåtal tidigare fynd, säger Markus Forslund, avdelningschef på Natur & Klimat på Länsstyrelsen Blekinge.

Den ryska stören uppträder dock ibland i andra europeiska vattendrag, oftast på grund av rymning eller avsiktlig utplantering.

Stören som Lena och Tomas fångade släpptes tillbaka i vattnet igen, så den kunde simmade vidare på nya äventyr.

Du kanske även gillar detta