Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

8 månader sedan Sverige
Nu ska det utredas: Hjälpte skyddet i Kosterhavet?

För 10 år sedan bildades Kosterhavets nationalpark, som är Sveriges första marina nationalpark. Nu utreds det hur skyddet har påverkat bland annat fiskbestånden.

Målet med Kosterhavets nationalpark utanför Bohuslän var bland annat att öka fiskbestånden och få tillbaka hajar och andra rödlistade arter. Under hösten utreder SLU hur fiskeregler som införts i skyddade havsområden fungerar, vilket inte minst är högintressant i samband med de fiskekvoter som EU snart ska besluta om. Flera organisationer kräver exempelvis stopp för all trålning i delar av Östersjön.

Sveriges Radio Ekot fick följa med på ett provfiske på Kosterhavet, där det kom positiva signaler från vissa arter. Det fångades bland annat pigghaj och blåhäxa.

– Pigghajen är numera en fredad art, som man inte får fiska. De har väl blivit vanligare. Jag tycker man ser de oftare i alla fall. De lever i stora stim, säger fiskeriassistenten Jan-Erik Johansson på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) till Ekot.

Dessa provfisken ska nu jämföras med tidigare undersökningar, och förhoppningsvis ge en bild av utvecklingen i nationalparken.

Ekot intervjuade även Lena Tingström, som är utredare på Havs- och vattenmyndigheten, och hon tycker att projektet är viktigt.

– Vi vill ju kunna utvärdera de regleringar vi inför. Dels för att se vilka effekter en viss typ av åtgärd har och dels för att få erfarenheter till kommande arbete med fiskereglering i marina skyddade områden, säger hon till Ekot.

Hör hela inslaget här!

Läs om hoppfulla nyheter i Fiskejournalen:

https://www.fiskejournalen.se/fisket-i-morrumsan-gar-fran-flopp-till-hopp/

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige
Bosse Teuchler med svenska rekordet på färna. Det här är Bosses tredje färna över tre kilo. Foto: Sportfiskarnas storfiskregister.
Nytt svenskt rekord på färna

Bosse Teuchler är från och med nu en krönt färna-kung. Det nya rekordet på 3605 gram piskar det gamla med nöd och näppe, endast 25 gram skiljer fiskarna åt.

De första dagarna i maj besökte Bosse Svartån. En plats som huserar stora färnor, det vet den insatte. Meningen med trippen till Svartån var att tillsammans med andra fiskeintresserade familjemedlemmar satsa på stor färna. Uppenbarligen gick satsningen hem, men vägen dit var både slingrig och hal.

– Jag hade med mig både bröd, korv, räkor, kräftor och ost. Det var väldigt glest mellan nappen, Ett par napp första kvällen som resulterade i en fin hona på 2 710 g medan Janne och Loke bommade. På morgonen bytte jag ställe och fiskade grunt i strömmen med bröd – det resulterade i en färna på 2 820 g.
Jag fick inget mer den dagen, men Loke fick två kilosfärnor. Senare på kvällen vid 23 00 så fick jag en på 2 400 gram och en halvtimme senare kom hugget jag drömt om. Fisken rymdes knappt i håven. Det var en olekt hona, fullkomligt smällfet och grov över ryggen. Otroligt vacker utan en enda skavank, berättar Bosse för Sportfiskarnas Storfiskregistrerare Nicka Hellenberg

Den stora fisken visade sig vara en fullträff. 61,5 centimeter lång, 42 centimeter runt magen och otroliga 3605 gram, och det bästa av allt – ett nytt svensk rekord.

Färnan är Bosses tredje över trekilosstrecket vilket bara det är en bragd.

Vi på redaktionen lyfter fiskemössan och skickar iväg ett rungande grattis.

Registrerade storfiskar och sportfiskerekord hittar du på: Storfiskregistret

Mathias Arnham

Du kanske även gillar detta